Joe Biden (D) favoriet in Iowa

Over een krap jaar vindt in Iowa de eerste ronde van de voorverkiezingen (caucus) plaats voor de presidentsverkiezingen in november 2020. Bij de Republikeinen lijkt het er niet op dat een serieuze sterke kandidaat het tegen President Donald Trump gaat opnemen. Bij de Democraten zijn inmiddels een kleine 20 kandidaten actief die de strijd met Trump aan willen gaan voor het hoogste ambt.

Joe Biden (Delaware), voormalig vicepresident onder Barack Obama heeft zichzelf nog niet officieel kandidaat gesteld. Toch scoort hij in een CNN peiling in Iowa het hoogste percentage, 27%. Daarmee blijft hij Senator Bernie Sanders (Vermont) slechts 2% voor, hij krijgt de voorkeur van 25% van de Democraten in Iowa.

Biden en Sanders behalen samen dus 52% van de Democratische stemmen. Dat is vreemd aangezien juist bij de Democraten de laatste tijd veel aandacht gegeven wordt aan vrouwen, minderheden en jongeren. Maar toch kiest in Iowa meer dan de helft van de geregistreerde Democraten voor deze “oude blanke mannen”.

Andere kandidaten met een redelijke score zijn Senator Elizabeth Warren (Massachusetts) met 9%, Senator Kamala Harris (California) met 7%, voormalig Representative Beto O’Rourke (Texas) met 5%, Senator Cory Booker (New Jersey) met 3% en Senator Amy Klobuchar (Minnesota) met eveneens 3%.

Verder wordt het veld compleet gemaakt door nog eens 7 kandidaten die 1% of minder halen.

Iowa is een landbouwstaat in het Midden-Westen. Door de vroege voorverkiezing in deze staat heeft Iowa onevenredig veel invloed op het proces. Met name voor Democratische kandidaten zijn uitslagen in de dichtbevolkte en hun veel gunstiger gezinde staten als New York en California veel belangrijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com