Huawei en de naïviteit van sommige EU-landen

De Chinese fabrikant Huawei zou spioneren namens thuisland China. En dat is voor steeds meer landen reden om het bedrijf te weren bij de aanleg van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet. Na de Verenigde Staten heeft nu ook de Europese Commissie tot terughoudendheid gemaand wat betreft het zaken doen met de Chinese elektronica gigant.

Niet alle EU-landen trekken zich iets aan van de waarschuwingen. Neem bijvoorbeeld Duitsland, het land waar Facebook onder een vergrootglas ligt vanwege vermeende (en werkelijke) privacy schendingen. Ook het land waar het Google verboden wordt om de wereldwijd populaire Streetview foto’s te publiceren, want o hemel, het huis van een Germaan zou wel eens van de straatkant op Streetview te zien kunnen zijn. Maar ditzelfde Duitsland maakt zich veel minder zorgen als het erom gaat de deur wagenwijd open te zetten voor een potentieel veiligheidsrisico uit China.

De Duitse regering heeft inmiddels laten weten wel bezorgd te zijn maar vooralsnog Huawei niet te willen weren van het uitbrengen van een voorstel voor de landelijke uitrol van 5G in Duitsland.

De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn heeft daarop laten weten dat Amerika in het geval dat Huawei bij de aanleg betrokken wordt mogelijk minder gevoelige informatie met de Duitse regering en de Duitse veiligheidsdiensten zou gaan delen. Dit om het risico van lekken te voorkomen.

De ambassadeur, Richard Grenell uit Michigan, heeft natuurlijk gelijk. Het kan niet zo zijn dat Amerika gevoelige militaire en economische informatie deelt met bondgenoot Duitsland terwijl dit land bewust het risico neemt dat de gegevens op een bij wijze van spreken openbaar prikbord terecht komen waar China (en ook Rusland?) toegang toe heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com