Volkstelling komt op stoom

2020 is weer het jaar dan de Census in de Verenigde Staten. Om de tien jaar vindt deze volkstelling plaats. Alle statistische gegevens van de Amerikaanse samenleving worden weer verzameld en dienen tien jaar lang als basis om belangrijke beslissingen te nemen over wegenbouw, woningbouw, gezondheidszorg, milieu etc. Tijdens deze census worden alle gegevens verzameld die in Nederland door een instantie als het CBS worden bijgehouden.

Een van de meest in het oog springende onderdelen is de telling van de bevolking per staat en per county. Hiervan hangt de zetelverdeling voor het Huis van Afgevaardigden af (hoeveel zetels per staat), maar ook de verdeling binnen een staat voor de vorming van districten met ongeveer evenveel inwoners ten behoeve van het staat parlement. Aangezien de presidentsverkiezingen via de kiesmannen ook afhangen van deze verdeling is de uitkomst ook van belang voor wie de opvolger van Donald Trump wordt.

Voor de verkiezingen voor president en congres in november 2020 heeft deze census nog geen gevolgen. De in 2020 verzamelde gegevens zijn pas van toepassing op de verkiezingen in 2022.

Momenteel worden meer dan honderdduizend tijdelijke medewerkers geworven om aan de census mee te gaan werken. Ondanks het feit dat een groot gedeelte inmiddels online afgewikkeld kan worden blijven toch nog mensen nodig die samen met burgers het formulier invullen, vaak huis aan huis. Gegevens van de face-to-face ondervragingen worden regelmatig vergeleken met de online ingevulde gegevens in vergelijkbare wijken or regio’s. Dit om mogelijke afwijkingen te kunnen signaleren.

2 gedachten over “Volkstelling komt op stoom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com