Martijn van Helvert (CDA) voorzitter contactgroep Verenigde Staten

De contactgroep Verenigde Staten heeft op donderdag 14 maart Martijn van Helvert (CDA) tot haar voorzitter gekozen. In de procedurevergadering is daarnaast Bram van Ojik (GroenLinks) tot ondervoorzitter gekozen.

Foto: Kamervoorzitter Arib overhandigt de voorzittershamer aan Martijn van Helvert (CDA)

Donderdag 14 maart hield de contactgroep Verenigde Staten haar constituerende vergadering. Onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, koos de contactgroep Martijn van Helvert (CDA) tot haar voorzitter. Ook werd Bram van Ojik (GroenLinks) tot ondervoorzitter gekozen.

De Tweede Kamer heeft op 23 januari 2019 ingestemd met de instelling van de contactgroep VS. De motie van Martijn van Helvert (CDA) c.s., kamerstuk 35000V nr. 25, die werd ingediend bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2018, riep op tot het inrichten van deze contactgroep. In de motie constateren de indieners dat de Verenigde Staten op politiek, economisch, militair en cultureel gebied een van de belangrijkste bondgenoten is van Nederland.

Doel contactgroep VS

Het doel van de contactgroep Verenigde Staten is om op parlementair niveau structureel contact te kunnen onderhouden met de Congresleden van de United States Congressional Caucus on the Kingdom of the Netherlands (voorheen: de Dutch Caucus). Zo kunnen de historische en culturele banden tussen de twee landen versterkt worden. Activiteiten van de contactgroep zijn daar steeds op gericht.

Leden

De contactgroep bestaat uit de volgende leden:

 • Martijn van Helvert (Voorzitter – CDA)
 • André Bosman (VVD)
 • Sven Koopmans (VVD)
 • Hayke Veldman (VVD)
 • Aukje de Vries (VVD)
 • Raymond de Roon (PVV)
 • Achraf Bouali (D66)
 • Bram van Ojik (Ondervoorzitter – GroenLinks)
 • Lilianne Ploumen (PvdA)
 • Joël Voordewind (Christenunie)
 • Henk Krol (50PLUS)
 • Kees van der Staaij (SGP)

Eén gedachte over “Martijn van Helvert (CDA) voorzitter contactgroep Verenigde Staten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com