Europees Parlement brengt handelsgesprekken met VS in gevaar.

In februari bestond onder de EU-handelsministers brede steun om de Europese Commissie snel een mandaat te geven om met de Verenigde Staten de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord op te starten. De Roemeense minister Stefan Radu, die het overleg van de bewindslieden in Boekarest voorzat, en EU-handelscommissaris Cecilia Malmström lieten dat na afloop vol optimisme weten.

Doel is een akkoord te bereiken over het wegnemen van handelsbarrières en verlaging van de tarieven op industriële en visserijproducten. De EU heeft landbouw uitgesloten, maar Malmström is wel bereid over autotarieven te praten.

De (handels)relaties tussen beide grootmachten staan onder druk door de heffingen die de regering-Trump vorig jaar oplegde voor buitenlands staal en aluminium. De EU nam direct tegenmaatregelen.

Na het stoppen van de TTIP onderhandelingen, afgeketst aan zowel de Europese als aan de Amerikaanse kant, hebben geen gesprekken over een nieuw vrijhandelsakkoord plaatsgevonden.

Deze week was het de beurt aan het Europees Parlement om groen licht te geven aan de Europese Commissie om de gesprekken over een akkoord op te starten. Maar het Parlement kon het niet eens worden over de uitgangspunten.

Verwacht werd dat het Europees Parlement deze week de lancering van de handelsgesprekken zou steunen, maar het kon geen gemeenschappelijk standpunt innemen. Een schoffering van Europese Commissie en de lidstaten. De rol van het parlement is nu dan wel louter consultatief, het heeft wel het laatste woord eens het handelsakkoord eenmaal afgesloten is. 

De afgevaardigde van de Belgische Groenen Bert Staes zei het zo: “Op papier heeft de EU een handelsstrategie die gebaseerd is op Europese waarden zoals duurzaamheid. Dat maakt het extreem inconsistent om nu een handelsdeal met Trump te sluiten, terwijl hij het Parijs-akkoord naast zich neerlegt en de EU behandelt als handelsvijand in plaats van bondgenoot”

Een vreemde stellingname als je bedenkt dat zonder bezwaren op grote schaal handel gedreven wordt met landen als China en Rusland.

Duidelijk is dat Amerika de schoffering en de weigering om ook maar de gesprekken over een akkoord aan te gaan niet zal accepteren.

Het Europees Parlement brengt een dringend gewenst handelsakkoord in gevaar. Dat moeten de kiezers zich straks in mei realiseren bij de EP-verkiezingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com