New York Oesters

Toen de Nederlanders op het huidige eiland Manhattan de nieuwe handelspost de naam Nieuw Amsterdam gaven speelde zich in het water rond het eiland iets speciaals af. De schepen hadden regelmatig last van de enorme hoeveelheden oesters die de vaarroute in de baai deels verstopten. De banken met oesters waren zo sterk en omvangrijk dat ze zelfs belangrijk waren als kustverdediging bij storm en hoge golfslag.

De oesters werden door de lokale indianenstammen als delicatesse gegeten, in combinatie met zeewier. De kolonisten hoopten natuurlijk op waardevolle parels in de oesterschelpen, maar dat viel enorm tegen. Gegeten werden de oesters in het nieuwe New York wel massaal. Zo veel zelfs dat de omvangrijke oesterbanken binnen een eeuw helemaal kaal gegeten en verdwenen waren. Vervuiling van het oppervlaktewater deed de rest.

Inmiddels is het water rond New York weer een heel stuk schoner geworden. Tijd voor de terugkeer van de oesterbanken. Hier wordt volop aan gewerkt door het Billion Oyster Project. Deze groep wil een miljard oesters kweken in de wateren rond New York. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds werkt de oester zuiverend voor het water. Eén oester blijkt namelijk ca. 200 liter water per dag te filteren. Tweede onderdeel daarbij is dat stevige oesterbanken een goede aanvullende rol kunnen spelen bij de bescherming van de kwetsbare kust tegen stormen en hoog water.

Om te voorkomen dat de oesters illegaal geoogst en gegeten worden is bewust gekozen voor een speciale oneetbare soort. Slim natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com