Wyoming State Capitol, een pareltje

Elke Amerikaanse staat heeft in de hoofdstad uiteraard een gebouw waar parlement en regering van de staat hun werk doen. In de ene staat is het een sober doelmatig kantoorgebouw, in andere staten weer een prachtig stuk architectuur met veel kunst en geschiedenis. Vandaag een kijkje in Cheyenne, de hoofdstad van de cowboy staat Wyoming.

Het gebouw werd in 1886 in opdracht van de “Ninth Territorial Assembly of Wyoming” in afwachting van de definitieve vorming van de staat Wyoming. Het was gepland, ontworpen en gebouwd in drie fasen, namelijk in 1888, 1890 en 1917. De eerste twee fasen werden voltooid op tijd voor Wyoming’s toelating tot de Unie als de 44e staat, op 10 juli 1890.

Huis van Afgevaardigden

De eerste twee fasen van de bouw werden ontworpen door David W. Gibbs & Co uit Toledo, Ohio, en de derde door William Dubois uit Cheyenne. Twee kleinere en één grotere verbouwing werden ondernomen in 1937, 1944 en 1980; echter, geen van deze was een uitgebreide renovatie van het hele gebouw.

Het Wyoming State Capitol is een van de vele capitolen die in de VS zijn gebouwd tijdens de ‘piekperiode’, d.w.z. tussen eind 1850 en eind jaren 20 van de vorige eeuw, toen ongeveer 40 van de 50 staten hun regeringszetels bouwden. De overgrote meerderheid, waaronder Wyoming, werd beïnvloed door het Virginia State Capitol van Thomas Jefferson, het eerste grote openbare gebouw dat in Amerika werd gebouwd met behulp van klassieke uitgangspunten, als de geëigende architectonische uitdrukking voor de nieuwe democratie van Amerika.

Senaat

In 1987 werd het Capitool officieel tot National Historic Landmark-status verheven, een nationaal monument dus. Als zodanig staat het Capitool van Wyoming in de top van de belangrijkste architectonische en culturele gebouwen van het land. Het Capitool van Wyoming is een van de minder dan 20 Capitolen die worden erkend als nationaal historisch monument.


De plafonds van zowel de senaat als het huis van afgevaardigden zijn ingelegd met prachtig glas-in-lood met het Wyoming State Seal (wapen) prominent in het midden van elk. De buitenkant van het glas is bedekt met een koepel van plexiglas die zonlicht doorlaat terwijl het glas in lood tegen de elementen wordt beschermd. Wyoming’s tweede parlement stelde het State Seal van de staat Wyoming in 1893 goed. De twee data op het zegel, 1869 en 1890, herdenken de oprichting van de territoriale regering en Wyoming’s toelating tot de Unie als de 44e staat. De gedrapeerde figuur in het midden symboliseert de politieke status die vrouwen altijd hebben genoten in de staat. De mannelijke figuren typeren de vee- en mijnindustrie van Wyoming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com