Emigreren. Let op de valkuilen.

Onder de titel “Amerikaanse droom spat ruw uiteen” brachten enkele regionale dagbladen, waaronder Dagblad De Limburger, afgelopen weekend een paginagroot artikel over de familie Mulder die vanuit Friesland ruim achttien jaar geleden emigreerde naar Minnesota. Wat eerder een succesverhaal scheen te worden dreigt nu een enorme deceptie voor de familie Mulder te worden. Emigreren is niet zonder risico’s.

Geconfronteerd met toenemende beperkingen en ruimtegebrek voor zijn veehouderij in Nederland emigreerde Kor Mulder met zijn vrouw en twee jonge kinderen naar de Amerikaanse staat Minnesota om daar in Bellingham een groter melkveebedrijf op te zetten. De familie emigreerde op basis van een E2 visum. Dat is een visum voor investeerders en ondernemers die in de Verenigde Staten iets op willen zetten of over willen nemen. Het is een tijdelijk visum dat onder omstandigheden omgezet kan worden in een definitief emigratievisum. De twee zoons mogen in Amerika verblijven op basis van het E2 visum van hun ouders. Maar zodra zij 21 jaar worden verloopt deze mogelijkheid en moeten zij het land verlaten of zelfstandig een visum zien te verkrijgen. De mogelijkheden om gedurende de looptijd van hun E2 visum te trachten een definitief visum te krijgen heeft de familie niet verder onderzocht of nagestreefd. En dat wreekt zich nu. Als zijn twee zoons terug naar Nederland gaan vertrekt Kor ook. Alleen kan hij op zijn leeftijd het veebedrijf niet runnen.

Het is natuurlijk wrang te moeten constateren dat deze mensen investeren in Amerika, er hard werken om een toekomst op te bouwen en vervolgens heel bureaucratisch tegen beperkingen van hun visum oplopen. Zeker als je ziet met welk gemak duizenden illegale immigranten de afgelopen decennia gewoon gelegaliseerd zijn en voor altijd in Amerika mogen blijven. Een praktijk waar President Trump overigens vanaf wil.

De lokale gemeenschap en politici uit Minnesota en ver daarbuiten hebben inmiddels aandacht voor de casus van de familie Mulder. Een petitie is al door 38.000 mensen getekend. Te hopen valt dat de American Dream voor deze hardwerkende mensen alsnog uit gaat komen.

Emigratieplannen? Verdiep je goed in de mogelijkheden. Zie: Emigratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com