Komt er echt een heffing op Nederlandse kaas?

Dreigt er echt een heffing op Nederlandse kaas? Misschien wel, maar het ligt heel wat genuanceerder dan de berichten in de media deze dagen doen vermoeden. Onenigheid over de transatlantische handel bestaat al sinds enkele jaren geleden de onderhandelingen over het TTIP handelsakkoord door zowel de EU als de Verenigde Staten zijn afgebroken.

De regering Trump verkeert in de veronderstelling dat de handel tussen de EU en de VS niet eerlijk verloopt, mede door flinke subsidies voor de Europese landbouw en het bedrijfsleven. Europa is het daar niet mee eens en verwijst naar voorbeelden van steun aan Amerikaanse bedrijven. Men kwam hier niet uit en de Amerikaanse regering legde importheffingen op aan staal en aluminium. In 2018 werden na intensief overleg tussen beide zijden de heffingen bevroren.

Nu dreigt de handelsstrijd weer opnieuw te ontbranden. Aanleiding is een rapport van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) waaruit blijkt dat vliegtuigbouwer Airbus inderdaad te royale steun (het gaat om miljarden) van de overheid in Europa krijgt, ten nadele van met name Boeing als grootste Amerikaanse vliegtuigbouwer. De EU stapte ook naar de WTO, maar kreeg daar slechts in geringe mate gelijk. De WTO veroordeelde alleen de belastingkorting (290 miljoen euro) verstrekt door de staat Washington, de staat waar Boeing gevestigd is. Europa beloofde beterschap, maar de regering Trump vindt de daden tot nu toe onvoldoende. Vandaar het dreigement van importheffingen op maar liefst 325 productcategorieën. Importheffingen die deze zomer in kunnen gaan, tenzij partijen het voor die tijd eens worden over een oplossing.

En die kaas dan?

Nederland exporteert voor 75 miljoen euro per jaar aan kaas naar de VS. Op een totaal van 7 miljard euro kaasexport naar voornamelijk Europese landen. Dus dat valt allemaal wel mee. Jammer dat een handelsconflict met behoorlijk veel bijkomende aspecten in de Nederlandse media vrij ongenuanceerd en populistisch wordt neergezet als “Trump dreigt met heffing op kaas”.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is overigens ere waagmeester in Gouda. Zou zijn baas, president Trump, dat wel weten?

De totale export in alle categorieën van Nederland naar de Verenigde Staten bedraagt overigens 23,8 miljard euro.

Wat moet gebeuren?

De Stichting Amdoc Europe, pleitbezorger van goede transatlantische contacten en vrije handel is daar duidelijk over. De onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie moeten zo snel mogelijk hervat worden. De EU, met gelieerde landen als Zwitserland en Noorwegen aan de ene kant en het Naftablok USA, Canada en Mexico aan de andere kant kunnen gecombineerd worden tot met afstand de grootste vrije markt ter wereld. Zonder onderlinge heffingen en onnodige belemmeringen. Een ideaalbeeld waar beide kanten hard aan moeten werken.

Ook de woordvoerder van VNO-NCW is duidelijk: “onderhandelen, anders gaan de EU en de VS elkaar klap na klap toebrengen, daar wordt geen van beide beter van.”

Eén gedachte over “Komt er echt een heffing op Nederlandse kaas?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com