Texas Longhorn runderen

Texas Longhorn is een rundveeras uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Het is het ras dat einde van de negentiende eeuw door cowboys langs lange trails vanuit Texas naar het noordoosten werd gedreven om daar te verkopen als slachtvee.

De Texas Longhorn stamt af van het vee dat vanaf de zestiende eeuw door de Spanjaarden in Mexico werd geïntroduceerd. Het ras is goed aangepast aan een dor klimaat. Het is sterk en weinig eisend. Het is ook temperamentvol en bereid zich te verdedigen tegen grotere roofdieren. De Texas Longhorn is een klein, smal rund dat hoog op de poten staat. Allerlei kleurschakeringen komen voor. De dieren hebben lange en ver uitstaande horens. De gemiddelde schofthoogte van een stier is 130 cm, van een koe 120 cm. Het gewicht van een stier is gemiddeld 600 kg en van een koe tussen 350 en 400 kg. Na strenge winters en extreme weersomstandigheden in de jaren 1885-1887 was de fokkerij van de Texas Longhorn ingestort en was het ras bijna verdwenen. Met ondersteuning van de Amerikaanse regering werden er weer kleinere bestanden opgebouwd.

In Nederland worden Texas Longhorn runderen gefokt door Martien en Marianne Adriaans op hun bedrijf “Diepenhoek Texas Longhorns” in het Brabantse Someren.

Klik voor meer informatie op: Diepenhoek Texas Longhorns

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com