Geslaagde eerste vlucht supervliegtuig

Met een spanwijdte van maars liefst 117 meter is dit het breedste vliegtuig ter wereld. De eerste vlucht boven de Californische Mohjave woestijn duurde zaterdag 2,5 uur en was volgens alle betrokkenen een groot succes. De Stratolaunch, met zes straalmotoren, vloog met een gemiddelde snelheid van ruim 300 km per uur.

Een van de initiatiefnemers voor de Stratolaunch is Paul Allen. Deze mede oprichter van Microsoft heeft een deel van zijn enorme vermogen in dit project geĆÆnvesteerd.

De Stratolaunch is niet bedoeld als vracht- of passagiersvliegtuig. Het vliegtuig krijgt als taak het in de ruimte brengen van raketten. Door dat op 10 kilometer hoogte te doen wordt veel brandstof bespaard ten opzichte van de lancering vanaf de aarde. Het vliegtuig bestaat eigenlijk uit twee vliegtuigen die verbonden zijn. Tussen de twee vliegtuigdelen is plaats voor de raket die dus op 10 km hoogte gelanceerd wordt. Op deze manier kunnen satellieten goedkoper en milieuvriendelijker in hun omloopbaan gebracht worden.

De eerste vlucht van de Stratolaunch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com