Hoe Jan en Kees ‘Yankees’ genoemd werden

De bijnaam Yankee voor een Amerikaan kennen we allemaal. Gewoon als aanduiding voor iemand uit de Verenigde Staten, maar ook in demonstraties in de leus “Yankee Go Home”. Maar waar komt deze naam nu eigenlijk vandaan?

Over de oorsprong van de naam Yankee zijn verschillende versies in omloop. Deze hebben echter één ding gemeen, ze hebben allemaal een Hollandse oorsprong. Toen New York nog Nieuw Amsterdam heette en Hollanders grote delen van de Hudson Vallei en andere delen van de Noord-Amerikaanse Oostkust bevolkten werden onder het mom van ‘die heten toch allemaal Jan en Kees’ door de Engelsen de Nederlanders aangeduid als Yankees. Een scheldnaam dus. Een andere versie spreekt van de Nederlandse kaastraditie en gaat uit van een oorsprong in de naam Jan-Kaas. Ook de verkleinnaam van Jan, Janneke komt als variant voor. Maar welke versie ook op de waarheid berust, de oorsprong is Nederlands.

Yankee was na de Amerikaanse onafhankelijkheid eerst de bijnaam voor inwoners van de staat New York. Later werd dit uitgebreid met de New England staten. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd Yankees de aanduiding voor het hele noorden, tegenover het rebellerende zuiden. Inmiddels is wat ooit een scheldnaam was de naam van het trotse baseballteam de New York Yankees.

Zo zie je maar tot wat een scheldnaam kan uitgroeien.

Over de Nederlandse invloeden in het huidige Amerika schrijft Willem Meiners in zijn boek De Dutch Touch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com