Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats Margraten komt er

Het bekende Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten, met 8301 graven van onze bevrijders, krijgt een bezoekerscentrum. In de Nieuwsbrief April 2019 van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten staat een artikel over dit bezoekerscentrum in wording dat wij hieronder graag onder uw aandacht brengen.

“Snel resultaat plan Bezoekerscentrum”

ABMC staat open voor ieders ideeën

Na lang overleg en intensieve voorbereiding heeft de American Battle Monuments Commission (ABMC) die de militaire begraafplaats in Margraten beheert, besloten dat het plan voor een bezoekerscentrum bij de begraafplaats zal worden uitgevoerd. Voor de eerste fase is geld beschikbaar. Superintendent Shane Williams vertelt wat de actuele stand van zaken is.

“De meesten van u weten dat plannen voor een bezoekerscentrum in de maak zijn, maar lang bleef het slechts een idee. Ik ben verheugd te kunnen melden dat de planning – hoewel nog in een vroeg stadium – doorgaat en dat wij (ABMC) ons inzetten voor de bouw van een kwalitatief en duurzaak centrum voor vele generaties toekomstige bezoekers. Door een bezoekerscentrum op de Nederlandse Amerikaanse begraafplaats te bouwen, kunnen we het verhaal over onze begraafplaats vertellen aan onze vele bezoekers én hun ervaring verbeteren door te helpen de geschiedenis en de verhalen van de gevallenen beter in een juiste historische context te presenteren. Dat zal gebeuren op een manier dat bezoekers van alle leeftijden beter begrijpen wat deze plek betekent.

Krans namens Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Vragen

Veel mensen in deze regio hebben al vragen gesteld zoals “op welke plek wordt het centrum gebouwd?”, “hoe zal het eruit zien?”, “welke verhalen worden verteld?”, enz. Hoewel we deze specifieke vragen nog niet kunnen beantwoorden in deze vroege fase, kunt u ervan verzekerd zijn dat het beschermen van de integriteit van de begraafplaats essentieel is bij de bouw van een modern bezoekerscentrum op een historische site die u allemaal zo goed kent.

Bloemen en vlaggen bij een adoptiegraf

We besteden veel aandacht aan het vinden van een goede plek voor het centrum, net zoals aan de bouwmaterialen, de manier waarop de bezoekers het centrum ervaren en de juiste inhoudelijke invulling ervan. Enkele van de belangrijkste thema’s die in overweging moeten worden genomen, zijn: de bevrijding van Limburg, de operatie “Market Garden”, de opmars in noordelijke richting, de bloedige gevechten in het Hürtgenwald in de Eifel en ook in de rest van Duitsland. Maar we zullen tevens veel aandacht geven aan belangrijke ontwikkelingen na de bevrijding: de lokale bevolking die vrijwillig bloemen legt, de vorming van het oorspronkelijke Burgercomité om deze inzet ter ere van de gesneuvelden te coördineren, resulterend in de oprichting van de Stichting Adoptiegraven. Ook zal aandacht worden besteed aan de eerste Memorial Day in 1945 en hoe deze speciale herdenking tot op de dag van vandaag in ere is gehouden; de repatriëring naar de Verenigde Staten van de overblijfselen van 10.000 Amerikaanse doden op verzoek van hun familie, de aanleg daarna van de permanente begraafplaats, de symboliek die overal op de site te vinden is. Ook de recentere evenementen worden belicht, zoals het Bevrijdingsconcert en de Gezichten van Margraten, die hebben bijgedragen aan het bereiken van een nieuw publiek.

Er is zoveel te vertellen en we zullen ons best doen alles wat we kunnen op te nemen. Maar één constante die we in onze gedachten hebben, is het absolute belang om de verhalen van de gevallenen te vertellen en hun betekenis voor onze dag van vandaag te onderstrepen.

Geduld

We houden de komende maanden planningsbijeenkomsten om de locatie van het gebouw, bouwmaterialen, basisontwerp en andere onderwerpen te bepalen. En naarmate deze fases vorderen, wil ik leden van uw forum uitnodigen om uw ideeën te presenteren. We kunnen zeker nieuwe en interessante dingen leren die dit bezoekerscentrum tot een doorslaand succes zullen maken. Dus, op dit moment, denk eens goed na over het project en wees ervan verzekerd dat we snel tot resultaten komen. Maar heb ook geduld want we kunnen ons niet haasten met zo’n belangrijke onderneming. Mij enige belofte aan u is dat ik u op de hoogte zal blijven houden in toekomstige publicaties, zodat u de voortgang kunt volgen. We kijken allemaal heel erg uit naar het hele proces en natuurlijk vooral naar het moment waarop we voor het eerst voor u allemaal de deuren openen!” Aldus Shane Williams, Superintendent.

Bron: Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com