San Francisco

De meest Europese stad van Amerika. Zo wordt San Francisco vaak beschreven. Voor een grote stad heeft San Francisco inderdaad een Europees aandoend kleinschalig stratenpatroon. Dit wordt door de steile heuvels bevorderd. San Francisco ligt op een schiereiland aan de Pacifische kust in de staat Californië.

De stad telt ruim 800.000 inwoners. De omliggende agglomeratie telt zelfs ruim 7 miljoen inwoners. San Francisco is populair bij toeristen. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist. De bekendste gebouwen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown en de Transamerica Pyramid. Terwijl ook de monumentale Cable Cars door iedereen meteen herkend worden als typisch San Francisco.

Vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde San Francisco zich tot een stad met alternatieve culturen. In de jaren ’60 van de 20e eeuw werd de stad gezien als hippiehoofdstad van de wereld. De stad staat bekend als links-liberaal. De huidige burgemeester van San Francisco is Edwin Lee, een Democraat. Elke burgemeester sinds 1964 was een Democraat. San Francisco wordt ook nu nog gezien als een paradijs voor homoseksuelen van de Verenigde Staten, omdat het een relatief homo-tolerante stad is.

In de buurt van de stad liggen enkele natuurgebieden, zoals Muir Woods National Monument en Point Reyes National Seashore.

San Francisco heeft een mediterraan klimaat. In januari is de gemiddelde temperatuur 10,6 °C, in juli is dat 15,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 500 mm neerslag. San Francisco is vaak gehuld in een wazige mist. Deze mist is er mede voor verantwoordelijk dat de zomers in San Francisco uitermate koel zijn. De schrijver Mark Twain bezigde na een bezoek de uitspraak: “De koudste winter die ik meemaakte was een zomer in San Francisco”.

De stad ligt op de San Andreasbreuk, oorzaak van regelmatige aardbevingen. In 1906 richtte een zware aardbeving grote schade aan in San Francisco. De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Er waren 3000 doden. In 1989 werd de stad opnieuw door een grote aardbeving getroffen (circa 60 slachtoffers).

De banden van San Francisco met Azië zijn belangrijk om de stad te kunnen begrijpen: de Chinese gemeenschap is een van de grootste van Noord-Amerika; San Francisco heeft na New York de grootste Chinese wijk van de Verenigde Staten.

San Francisco is gebouwd op 43 heuvels, de een wat steiler dan de ander.

In San Mateo County, 21 km ten zuiden van de stad, ligt het vliegveld San Francisco International Airport. Het vliegveld ligt op een landwinningsgebied in de baai, vlak boven zeeniveau.

De stad biedt talrijke bezienswaardigheden:

•             Golden Gate Bridge is een grote hangbrug die het schiereiland waarop San Francisco ligt met het noorden verbindt;

• Twin Peaks, op Mount Davidson na de twee hoogste heuvels in San Francisco, met een panoramisch uitzicht over heel de stad;

•             Fisherman’s Wharf;

•             Union Square;

•             Alamo Square, bekend om de Victoriaanse huizen die er staan;

•             Chinatown. De rijkelijk versierde wijk geldt als een van de topattracties van de stad;

•             op het eiland Alcatraz was vroeger een bijzonder zwaar beveiligde gevangenis gevestigd, waar de grootste misdadigers werden opgesloten en waaruit naar men zegt nooit iemand is ontsnapt. Een van de bekendste gevangenen van het eiland was Al Capone.

•             Ferry Building;

•             het stadhuis van San Francisco met zijn reusachtige koepel;

•             Coit Tower;

•             Transamerica Pyramid;

•             Lombard Street, een van de bochtigste straten ter wereld;

•             de meer dan vijftienhonderd zeeleeuwen op Pier 39.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com