Boek: Our Man

Richard Holbrooke – het symbool van de Amerikaanse buitenlandse politiek van de afgelopen decennia

Richard Holbrooke was briljant, zelfingenomen en bezat een bijna onmenselijke hoeveelheid energie. Als de drijvende kracht achter de Akkoorden van Dayton, het verdrag dat een einde maakte aan de Bosnische burgeroorlog, werd hij zowel bewonderd als verafschuwd. Het vredesverdrag wordt nog altijd gezien als Amerika’s grootste diplomatieke prestatie in de periode na de Koude Oorlog. Zijn kracht lag in zijn blinde geloof in zichzelf en zijn ontembare toewijding aan een machtig en tegelijkertijd loyaal buitenlands beleid.

Begin tot eind

Van zijn begindagen als adviseur in Vietnam tot zijn laatste pogingen om de oorlog in Afghanistan te beëindigen, Holbrooke belichaamde steevast de Amerikaanse naoorlogse houding om een leidende rol in de wereld te spelen. Maar zijn ellebogenwerk en narcisme zorgden er uiteindelijk ook voor dat hij nooit in aanmerking kwam tot die allerhoogste Amerikaanse politieke functies die hij zo graag had vervuld.

Een intiem portret van de Amerikaanse politiek

Holbrookes verhaal valt prachtig samen met dat van Amerika in een periode van superioriteit: een verhaal over kracht, drive, denken in mogelijkheden en tegelijkertijd ook zelfoverschatting. Na The Unwinding, dat de binnenlandse Amerikaanse politiek haarscherp in kaart bracht, weet Packer dit keer de Amerikaanse buitenlandse politiek briljant te vangen. Dit alles levert een compleet, intiem, diepgaand en uiterst boeiend portret op van een van de meest legendarische en tegelijkertijd uiterst ingewikkelde figuren uit de recente Amerikaanse geschiedenis.

De auteur

George Packer is buitenlandcorrespondent voor The New Yorker en auteur van onder andere The Unwinding: An Inner history of the New America, waarvoor hij in 2013 de National Book Award won.

Our Man | George Packer | 672 pagina’s | ISBN 978 90 00 36601 9 | € 49,99 | Uitgeverij Het Spectrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com