Vergoeding bij vertraagde vlucht?

Het vakantieseizoen komt er weer aan. Onvermijdelijk horen daarbij de uitgevallen, vertraagde, gewijzigde of overboekte vluchten bij. Ook voor vakantiegangers die Amerika als bestemming hebben.

Je kunt echter bij vertraging in aanmerking komen voor een vergoeding. Maar hoeveel? En hoe te handelen?

Als vliegtuigpassagier heb je rechten. Deze zijn vastgelegd door de Europese Unie in 2004, maar ze zijn ook geregeld in het Verdrag van Montreal, waarin veel details rond de internationale luchtvaart geregeld worden. Maar lang niet alle vakantiegangers zijn op de hoogte van hun rechten. Daarom zijn diverse gespecialiseerde bureaus ontstaan die de claim voor jou indienen en afwikkelen. Voor zover je daar recht op hebt uiteraard.

Als een vlucht meer dan drie uur vertraging heeft heb je recht op een vergoeding. Maar, er zijn wel uitzonderingen. Luchtvaartmaatschappijen betalen de vergoeding alleen als ze de vertraging zelf veroorzaakt hebben. Stakingen bij andere maatschappijen, extreem weer, medische noodgevallen, beperkingen van de kant van de luchtverkeersleiding, terrorisme, politieke onrust, sabotage en technische problemen aan de kant van de luchthaven zijn allemaal redenen (overmacht geheten) die ervoor zorgen dat de luchtvaartmaatschappij geen vergoeding hoeft te betalen.

Is echter niets van dit alles aan de orde, en de maatschappij waarmee je vliegt is zelf verantwoordelijk voor de vertraging van meer dan drie uur, dan heb je recht op een vergoeding.

Vaak hebben we het dan over technische problemen aan het vliegtuig of gebrek aan inzetbaar personeel.

Over welke bedragen hebben we het eigenlijk bij deze vergoeding? Dat hangt van de duur van de vertraging af en van de afstand. Vluchten naar Amerika vallen vanwege de afstand (meer dan 3500 km) altijd onder het hoogste bedrag. Voor een vertraging van meer dan drie uur bedraagt deze € 300,- en voor meer dan vier uur € 600,-.

De EU regels gelden voor alle vluchten die vanuit een EU-land vertrekken. Bovendien gelden deze regels voor vluchten die vanuit een land buiten de EU vertrekken (dus ook de USA) en uitgevoerd worden door een in de EU gevestigde maatschappij.

Heeft je KLM-vlucht vanuit New York vertraging? Dan heb je recht op een vergoeding. Vlieg je vanuit New York met Delta naar huis? Dan heb je bij vertraging geen recht op vergoeding.

Ook als je een KLM-ticket hebt geboekt en de vlucht wordt uitgevoerd (code-sharing) door een andere maatschappij (bijv. Delta) dan loop je de vergoeding mis. Mogelijk dat dit de reden is voor de grote hoeveelheid vluchten via code-sharing. Zo dekken Europese maatschappijen zich in tegen het uit moeten betalen van vergoedingen. Dat roept om aanscherping van de regels uiteraard.

Maar als je recht hebt op de vergoeding dan kun je deze claimen bij de luchtvaartmaatschappij. De ervaring leert echter dat de maatschappijen deze aanvragen raag afhandelen. Daarom kun je gebruik maken van diverse bureaus die de claim voor je indienen. Dat kost geld, maar geeft wel een grotere kans op succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com