Boek: De nieuwe rafelrand van Europa

Ivo van Wijdeven schetst in zijn boek “De nieuwe rafelrand van Europa” een beeld van de Europees-Britse en Europees-Amerikaanse verhoudingen door de eeuwen heen. Het is een heldere analyse van een succesvol bondgenootschap, maar ook van onderlinge concurrentiestrijd en een haat-liefdeverhouding.

Europa en de Anglossfeer – een geschiedenis met pieken en dalen

De relaties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland staan onder druk. Waar Europa al gebukt ging onder dreigende taal vanuit Moskou, onrust in het Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis, kon het voorheen altijd rekenen op de steun van zijn stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met president Trump in het Witte Huis en de voortslepende Brexitonderhandelingen keren de Amerikanen en de Britten zich steeds verder af van het continent.

Haat-liefdeverhouding
In De nieuwe rafelrand van Europa duikt historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven dieper in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij schetst een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, zoals hij eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika. Is de ‘Anglosfeer’ de nieuwe rafelrand van Europa? En moeten we ons daar zorgen over maken?

Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als De Correspondent, Historisch Nieuwsblad, Geschiedenis Magazine en Clingendael Spectator.
Eerder verschenen van zijn hand De rafelranden van Europa en De spoken van Visegrád – De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. In zijn werk biedt Van de Wijdeven een historische achtergrond bij de actualiteit.

De nieuwe rafelrand van Europa | Ivo van Wijdeven | 128 pagina’s | ISBN 978 90 00 36749 8 | € 15,- | Uitgeverij Spectrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com