6 juni, D-Day! 75 jaar geleden begon de bevrijding

In de vroege ochtend van 6 juni 1944, vandaag 75 jaar geleden, kwamen grote aantallen geallieerde troepen onder bevel van Generaal Dwight D. Eisenhower aan land in Frankrijk. De invasie in Normandië zou het definitieve keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en het startpunt van onze bevrijding worden. Slechts drie maanden later staken Amerikaanse soldaten in het Zuid-Limburgse Mesch de Nederlandse grens over.

Na nachtelijke bombardementen en droppings van parachutisten vonden vanuit de schepen voor de kust beschietingen van de Duitse stellingen in Normandië plaats. De volgende stap was het met landingsvaartuigen aan land zetten van meer dan honderdduizend soldaten. Hiertoe waren vijf sectoren aangewezen met de namen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword.

De soldaten liepen het strand op en waren gemakkelijke prooi voor de Duitse machinegeweer stellingen hoger op de oever. Veel slachtoffers vielen te betreuren.

U.S. Generaal Dwight D. Eisenhower spreekt de troepen toe vlak voor hun inscheping in Engeland.

Uiteindelijk lukte het na een dag felle strijd om het bruggenhoofd aan de stranden te verstevigen. De opmars verder landinwaarts kon definitief beginnen.

Meer dan honderdduizend moedige soldaten waagden hun leven. Velen sneuvelden. Voor de vrijheid van Europa. Even zovele moeders kregen thuis het bericht dat hun kind nooit meer thuis zou komen. De harde realiteit van de oorlog. Hier mogen wij best bij stilstaan. En niet alleen op de dag dat we 75 jaar D-Day herdenken.

Een van de vele musea in Normandië die de herinnering aan de gedenkwaardige gebeurtenissen van 75 jaar geleden in stand houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com