Boek: ‘Walden’ van Henry David Thoreau

Het monumentale werk van Henry David Thoreau uit 1845 was al eerder in het Nederlands beschikbaar (2005), maar deze tijdloze klassieker over natuur en bezinning wordt nu uitgegeven met een voorwoord van Paolo Cognetti.

Walden en de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Oorspronkelijke titel: “Walden; or Life in the Woods and Civil Disobedience”.

In 1845 trok Henry David Thoreau de natuur in. Twee jaar lang verbleef hij in een huisje aan de oever van Walden Pond om te lezen, na te denken en te schrijven. Het resultaat was een tekst die een van de grote werken uit de wereldliteratuur zou worden. In Walden koppelt Thoreau wervelende natuurobservaties en filosofische bespiegelingen aan een pleidooi voor een betere samenleving. Meer dan honderdvijftig jaar na de eerste druk inspireert deze unieke tekst lezers wereldwijd nog steeds tot reflectie en bezinning.

Deze editie bevat ook De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Thoreau weigerde belasting te betalen aan een bewind dat slavernij en de oorlog tegen Mexico goedkeurde en werd daarvoor een nacht in de gevangenis gezet. Hij verdedigt het recht en zelfs de plicht van iedere burger om ongehoorzaam te zijn aan een onrechtvaardige regering.

‘Geen enkel mens heeft zijn ideeën welluidender en passioneler verwoord dan Henry David Thoreau.’ Martin Luther King

‘De negentiende-eeuwer Henry David Thoreau is een schrijver voor alle tijden: hippie, groene denker en antiglobalist avant a lettre.’ NRC Handelsblad

Henry David Thoreau (1817-1862) was een Amerikaanse schrijver, filosoof, dichter, historicus en natuuronderzoeker. Hij beïnvloedde vele denkers en wordt beschouwd als de eerste milieuactivist.

Gebonden | 416 pag. | € 24,99 | ISBN 978 94 031 5900 3 | Vertaling: Anton Haakman | Uitgeverij De Bezige Bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com