New York, the city that never sleeps!

New York, alleen al het noemen van die naam roept emoties op. Grootste stad van Amerika met ca. 8,5 miljoen inwoners. Ontstaan uit een bescheiden nederzetting met de naam Nieuw Amsterdam. Meest bezochte stad van het land. Economisch, financieel en cultureel powerhouse, maar ook doelwit van de verschrikkelijke aanslagen van 9 september 2001.

Iedereen heeft wel een mening over New York. Maar wie er een keer geweest is heeft vaak het virus te pakken en blijft steeds weer terugkomen.

Veel mensen vinden het verrassend dat slechts één van de vijf stadsdelen waaruit New York bestaat op het vasteland van Amerika ligt. De andere vier zijn inderdaad “eilanden”. De vijf stadsdelen, oftewel Boroughs. Deze wijken zijn tevens counties, een naar Nederlandse begrippen, bestuursvorm tussen gemeente en provincie.

Bekendste stadsdeel is het eiland Manhattan (New York County), het stadscentrum begrensd door de East River, de New York Bay, de Hudson en de Harlem River. Een eiland dus. Manhattan heeft 1,6 miljoen inwoners. Brooklyn (Kings County) en Queens (Queens County) liggen beide op het eiland Lang Island, grenzend aan de East River, de Long Island Sound en de Atlantische Oceaan. Brooklyn heeft 2,6 en Queens 2,4 miljoen inwoners. Staten Island (Richmond County) is ook een eiland aan de zuidkant van de New York Bay, en met 500.000 inwoners meteen ook het kleinste stadsdeel van de stad New York. Geen eiland, en dus deel uitmakend van het vasteland is de wijk Bronx (Bronx County) aan de noordkant van de stad. De Bronx telt 1,4 miljoen inwoners.

Meer dan 50 miljoen toeristen bezoeken New York elk jaar. De stad is daarmee een wereldwijde toeristenmagneet van ongeëvenaard formaat. De meeste toeristen bezoeken Manhattan, maar ook de andere stadsdelen kunnen zich verheugen over stijgende bezoekersaantallen. Belangrijkste trekpleisters zijn de musea, de theaters, de winkels en de talloze bezienswaardigheden zoals de wolkenkrabbers, Central Park en de beroemde Avenues. New York is een dure stad. Zowel hotelprijzen, toegangsprijzen als restaurantprijzen hebben de neiging te stijgen met het aantal bezoekende toeristen.

Voor betaalbare activiteiten publiceren wij binnenkort “New York, on a dime and a shoestring”.

New York heeft de afgelopen eeuw grote criminaliteitsproblemen gehad. Sinds 2005 heeft de stad de laagste misdaadcijfers van de 25 grootste Amerikaanse steden, zodat het aanzienlijk veiliger is geworden na de misdaadpieken in de jaren 80 en 90. In 2002 had New York City een van de laagste misdaadcijfers van alle Amerikaanse steden met een bevolking groter dan 100.000. Gewelddadige criminaliteit in New York City daalde van 1993 tot 2005 meer dan 75%, terwijl de misdaadcijfers over de gehele Verenigde Staten stegen. Sociologen en criminologen zijn het niet eens over de oorzaken van de daling van de misdaadcijfers. Sommigen zeggen dat het komt door de nieuwe tactieken van de New York City Police Department, met name ingegeven door de succesvolle burgemeester Rudy Giuliani. Anderen denken aan gewijzigde demografische omstandigheden.

New York is een stad met hete, benauwde zomers. Maar ook een stad met ijskoude winters, compleet met sneeuwstormen tussen de wolkenkrabbers. Voorjaar en najaar (Indian Summer) zijn echter aangenaam.

Op 11 september 2001 werd New York getroffen door een dubbele terroristische aanslag. Hierbij werd een groot deel van het World Trade Center volledig vernietigd en vielen 2750 doden; van nog 24 vermisten wordt aangenomen dat ze eveneens zijn omgekomen. Op de plaats van het verwoeste WTC staan inmiddels 1 World Trade Center (Freedom Tower), een indrukwekkend museum, een monumentaal park en drie andere wolkenkrabbers.

Openbaar vervoer is de belangrijkste vorm van vervoer in New York. Ongeveer een op drie gebruikers van het openbaar vervoer en zelfs twee derde van alle treinreizigers in de USA woont in New York of zijn voorsteden. Dit staat in contrast met de rest van het land. In New York City is de gemiddelde reistijd voor woon-werkverkeer met 39 minuten het snelst van alle grote Amerikaanse steden. Van de mensen die in de stad werken gebruikt 32% de metro, 31% rijdt per auto, 14% neemt de bus, 8% reist met de trein, 8% loopt naar het werk.

New York is een stad van cultuur, architectuur, uitmuntende instellingen voor hoger onderwijs, musea, muziek, theaters en de beste restaurants. Te veel om op te noemen. Maar voor New Yorkers staat met stip op een, de grote sporten van de stad:

New York City heeft teams in de vier grote Noord-Amerikaanse professionele sportcompetities.     New York is een van de weinige plaatsen in de Verenigde Staten waar honkbal populairder is dan American football. Er zijn veertien World Series toernooien geweest tussen honkbalteams uit New York City. De twee huidige honkbalteams uit New York in de overkoepelende Major League Baseball zijn de New York Yankees en de New York Mets. De Yankees hebben 27 World Series titels gewonnen, wat de Yankees het meest succesvolle honkbalteam ooit maakt in de Major League Baseball, en de Mets twee. De Yankees speelden tot 2008 hun thuiswedstrijden in het oude Yankee Stadium. In april 2009 werd het nieuwe Yankee Stadium geopend in de Bronx. De Mets spelen de thuiswedstrijden in het Shea Stadium in Queens.

Met American football wordt de stad in de National Football League vertegenwoordigd door de New York Jets en New York Giants (officieel de New York Football Giants). Beide teams spelen hun thuiswedstrijden in het Giants Stadium dat aan de overzijde van de Hudson in New Jersey ligt.

De ijshockeyclub New York Rangers vertegenwoordigt de stad in de National Hockey League.         Met voetbal wordt New York vertegenwoordigd door Red Bull New York in de Major League Soccer. Ook de “Red Bulls” spelen hun thuiswedstrijden in het Giants Stadium in New Jersey.

In de National Basketball Association speelt de basketbalclub New York Knicks en in de Women’s National Basketball Association speelt het team New York Liberty, dat de vrouwelijke tegenhanger is van de Knicks. In het metropoolgebied bevindt zich ook nog het NBA team New Jersey Nets.

In New York worden nog vele andere sportevenementen georganiseerd. In Queens, in het Flushing Meadows-Corona Park, wordt de US Open gehouden, één van de vier belangrijke Grandslamtoernooien. De New York City Marathon is ‘s werelds grootste met de meeste lopers die de eindstreep halen. Vanwege zijn populariteit is er een limiet gesteld van 37.000 deelnemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com