Boek: Racisme in Amerika

Het boek Racisme in Amerika geeft een totaalbeeld van 400 jaar racisme in de Verenigde Staten. Historicus Antoine Weijzen schrijft op een duidelijke manier over dit nog steeds moeilijke onderwerp. Hij laat ook niet na de situatie in Nederland en België bij zijn beschouwingen te betrekken.

Veel aandacht is er uiteraard voor de slavernij. Daarna ook voor de wettelijke belemmeringen voor ‘people of color’ in met name de Zuidelijke staten. Nu in de wet geregelde racistische bepalingen zijn opgeheven blijft natuurlijk nog steeds het alledaagse intermenselijke racisme over. Een vorm van racisme die ons ook in Europa niet vreemd is.

Racisme in Amerika van Antoine Weijzen behandelt uitgebreid de geschiedenis van 400 jaar voortdurende rassendiscriminatie in de VS. Van de slavernij, de Ku Klux Klan en gedwongen sterilisatie tot de tegenreacties van Martin Luther King, de Black Panthers en Black Lives Matter. Antoine Weijzen legt de nadruk op de rol die de Afro-Amerikaanse vrouwen in de emancipatiestrijd speelden en laat zien hoe die rol onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving. Racisme in Amerika toont de diepgewortelde rassendiscriminatie in de VS, maar maakt daarnaast ook de vergelijking met Nederland en België.

Antoine Weijzen schreef eerder het boek De Indië-weigeraars dat vier sterren kreeg in de Volkskrant.

Antoine Weijzen is historicus en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeker. Hij woont in Dordrecht en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij doceerde decennia geschiedenis in Barendrecht tot hij tien jaar geleden wetenschappelijk onderzoeker werd.  

Paperback | 432 pag. | € 29,99 | ISBN 9789401915670 | Antoine Weijzen | Uitg. Omniboek

Zie ook het bericht Problemen rond immigratie zijn van alle tijden

4 gedachten over “Boek: Racisme in Amerika

 • juni 25, 2019 om 12:20 pm
  Permalink

  Het betreft een goed doorwrocht en gedetailleerd historisch document.
  Helaas slaat bij Antoine Weijzen de drang naar politieke correctheid te zeer door.
  In de op Nederland van toepassing zijnde inleiding worden VVD, PVV, FVD als racistisch neergezet. Voor Sylvana Simons en de anti-Zwarte Piet actievoerders kan hij veel begrip opbrengen.
  De historicus die het niet laten kan zijn eigen abjecte opvattingen aan de historisch geïnteresseerde lezer op te dringen. Hij probeert in recente geschiedenis zwarten in een slachtofferrol neer te zetten.
  Waarschijnlijk om zijn eigen positie als Gutmensch te benadrukken. Ook gaat Weijzen er in zijn definitie van uit dat racisme iets blanks is tegenover donker gekleurde mensen. Hebben we de laatste tijd niet genoeg voorbeelden van zwart racisme zien langskomen??

  Beantwoorden
 • juni 28, 2019 om 10:59 am
  Permalink

  Mooi, een boek met feiten. Los van de alledaagse hype, afkomstig van zowel voor- als tegenstanders van dit onderwerp.

  Beantwoorden
 • juni 14, 2020 om 1:58 pm
  Permalink

  Zwarten vormen 14% van de Amerikaanse bevolking, ten minste 54% van de 17.000 moorden per jaar wordt door zwarten gepleegd. Van het aantal doden door de politie is 33% zwart. Alleen al hieruit blijkt zonneklaar dat er geen sprake is van structureel racisme.Amerika kent op lokaal niveau veel uitstekende zwarte gekozen burgemeesters en rechters en ook Obama heeft zich vanuit de sociale school van de grote Democratische partij opgewerkt en werd met grote meerderheid tot president gekozen.

  Beantwoorden
 • juni 14, 2020 om 2:07 pm
  Permalink

  Er is een virus uitgebroken, en die virus heet links idiotisme,die mensen tegen elkaar uitspeelt.Deze linkse virus verspreid zich gigantisch snel, steeds meer idioten kom je tegen. Je zou kunnen zeggen dat het een pandemie aan het worden is. Steeds meer mensen uit verschillende landen blijken dit te hebben. Je ziet ze steeds meer in groepen bij elkaar komen, veelal raar gekleed, soms dingen bij zich dragen waar rare leuzen op staat geschreven als racist…De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika.Volgens diverse historici, waaronder Robert C. Davis, belandden er tussen 1530 en 1780 tot 1,25 miljoen blanke slaven in Noord-Afrika.De Amerikaanse samenleving en de westerse beschaving keerden zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is….

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com