Frankrijk gaat Big Tech belasten

Eerlijke heffing of Frans anti-amerikanisme?

De Franse Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om grote internet- en technische bedrijven te belasten voor hun in Frankrijk gegenereerde omzet. Het gaat om een heffing van 3% over de in Frankrijk gerealiseerde omzet met digitale producten. Een andere voorwaarde is dat de bedrijven die belast gaan hebben een wereldwijde omzet moeten hebben van minstens 750 miljoen euro en/of in Frankrijk 25 miljoen euro.

Vooropgesteld zij het dat elk bedrijf dat winst maakt in de vorm van winstbelasting haar bijdrage moet leveren aan de collectieve voorzieningen in het land van vestiging of in het land waar de omzet gemaakt wordt. Het ontwijken van belastingheffing door een hoofdkantoor (op papier) te vestigen in een belastingparadijs, zoals veel multinationals doen, is een verwerpelijke manier van handelen.

Betroffen door de Franse heffing zijn hoofdzakelijk grote Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en anderen. Ook enkele Europese en Chinese bedrijven zijn betroffen. Voor de vorm raakt de maatregel ook Franse bedrijven, maar zij trekken de 3% heffing doodleuk weer van de te betalen vennootschapsbelasting af. Broekzak, vestzak dus. Het is dus weer eens een maatregel die uitsluitend buitenlandse bedrijven raakt en niet de Franse. Dit is, zoals President Trump al twitterde, een discriminerende maatregel. Trump laat mogelijke tegenmaatregelen in de vorm van importheffingen op Franse producten nog onderzoeken. Dit tot boosheid van de Franse regering. Maar wie de bal kaatst moet hem terug verwachten. Frankrijk heeft het volste recht om deze heffing op te leggen, maar zal ook moeten accepteren dat Amerika het volste recht heeft heffingen op Franse producten op te leggen.

Frankrijk heeft gewacht op actie van de Europese Unie, maar daar kwam men er niet uit. Nu doet Frankrijk het alleen, net als de op eigen houtje inmiddels besloten vliegtax. Je vraagt je steeds vaker af of Frankrijk nog wel maatregelen samen met de rest van Europa wil invoeren.

Vreemd aan de heffing is dat het 3% van de in Frankrijk gemaakte omzet betreft. Het is dus geen belasting over de winst. Als een internetbedrijf dus verlies maakt over haar Franse activiteiten moet toch de heffing betaald worden. Een voorbeeld: Een bedrijf heeft een omzet van 50 miljoen, de kosten zijn echter 55 miljoen. Verlies derhalve 5 miljoen. Normaal gesproken is dan geen belasting verschuldigd. In het Franse systeem moet dit bedrijf dan toch een heffing van 3% van die 50 miljoen euro betalen oftewel 1,5 miljoen euro. Je zou je als bedrijf voor minder dan dat helemaal terugtrekken uit een land!

Blijft de nare bijsmaak hangen die in het Franse buitenlandse en handelsbeleid wel vaker ontstaat. De discussie over deze heffing is weer eens doorspekt met hetzelfde anti-Amerikanisme waar Frankrijk sinds De Gaulle toch al erg bedreven in is. Google, Facebook, Microsoft moeten aangepakt worden want het zijn grote Amerikaanse bedrijven. Kortzichtigheid viert hoogtij in Frankrijk. Men heeft niet eens in de gaten dat multinationals die hun hoofdkantoor op papier in een belastingparadijs gevestigd hebben ook in Amerika geen belasting betalen. En daar gaat het serieus om beduidend hogere bedragen dan in dit land uit de Europese middenmoot dat nog steeds het reeds lang voorbije idee van de Grande Nation aanhangt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com