50 jaar na Apollo 11

Het zal niemand zijn ontgaan. De media berichten er bijna net zo uitgebreid over als 50 jaar geleden. Vandaag, 20 juli is het 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op een ander hemellichaam, de Maan.

De technische prestatie was, zeker voor die tijd, enorm. Aan het hele traject van de maanlanding hebben inclusief alle jaren van voorbereidingen een kleine 400.000 mensen meegewerkt.

Met de maanlanding werd gevolg gegeven aan de oproep van President John F. Kennedy uit 1961 om voor het einde van dat decennium een mens op de Maan te zetten en hem weer veilig terug te brengen op aarde. Zeker in de voortdurende concurrentiestrijd met de Sovjet-Unie werd alles op alles gezet om deze race te winnen.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins vertrokken op 16 juli 1969 vanaf het Kennedy Space Center in Florida aan boord van een enorme Saturnus-V raket.

Op 20 juli landde de maanlander op de Maan met aan boord Armstrong en Aldrin. Collins bleef achter in de Columbia en vloog tijdens het verblijf op de Maan van zijn collega’s 30 banen rond de Maan.

Neil Armstrong zette als eerste voet op de Maan. Gevolgd door Buzz Aldrin. Het verblijf op de Maan duurde in totaal 21 uur en 26 minuten. De Maanwandeling, buiten het ruimtevaartuig duurde in totaal 2 uur en 31 minuten. Gedurende deze tijd werden onder andere stenen en stofmonsters ingezameld voor latere analyse in de NASA laboratoria.

Op 24 juli 1969 waren de astronauten weer terug op aarde. De landing vond plaats in de Grote Oceaan, waar zij werden opgepikt door de Amerikaanse Marine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com