D-Day vlag is weer thuis

Tijdens het bezoek van premier Rutte aan president Trump vond naast de gebruikelijke gesprekken nog een zeer speciale ceremonie plaats. De D-Day vlag, sinds enige tijd in het bezit van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk, werd overgedragen aan de president als geschenk en teken van dankbaarheid voor het Amerikaanse volk.

De zwaar beschadigde vlag is van onschatbare historische waarde. Deze vlag wapperde op het eerste landingsvaartuig dat op 6 juni 1944 Utah Beach in Normandiƫ bereikte.

Na de in ontvangstname van de vlag op het Witte Huis werd het waardevolle stuk overgedragen aan het Museum of American History, onderdeel van de Smithonian Institution. Het museum ligt op een steenworp afstand van het Witte Huis.

De D-Day vlag krijgt een prominente plaats in het museum en is binnenkort voor alle bezoekers te zien. Ook zal de vlag regelmatig in andere musea in de Verenigde Staten te zien zijn.

Het Museum of American History heeft overigens nog een historische en evenzo zwaar beschadigde vlag in haar bezit. De vlag die in 1814 boven Fort McHenry in Baltimore wapperde en een Britse aanval met zwaar kanonvuur doorstond. Met dit tafereel voor ogen schreef de jurist Francis Scott Key in die nacht een gedicht dat later de tekst van het Amerikaanse volkslied zou worden, de “Star Spangled Banner”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com