Maine, the Pine Tree State

Maine is de meest noordoostelijk gelegen staat van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Pine Tree State”, zoals de bijnaam luidt, is ME. De hoofdstad is Augusta. De staat behoort tot de regio New England.

Geschiedenis

De eerste nederzetting in Maine, Popham, dateert van 1607 en in 1652 werd Maine geannexeerd door de Massachusetts Bay Colony. Maine werd op 15 maart 1820 formeel toegelaten als 23ste staat van de Unie als resultaat van de Missouri Compromise. Tot 1832 was Portland de hoofdstad, waarna het wat centraler gelegen Augusta dit werd.

Maine State Capitol Building

Rond 1840 speelde zich een conflict over de grens tussen Maine en de toenmalige Britse kolonie Canada. Hoewel er geen gevechten plaats hebben gehad, is het bekend geworden als de Aroostookoorlog. Uiteindelijk werd de grens met Canada vastgelegd in 1842 in de Webster-Ashburton Treaty.

De staat is mogelijk genoemd naar de vroeger provincie Maine in Frankrijk (na de Franse revolutie opgedeeld in de departementen Sarthe en Mayenne). Een andere mogelijke oorsprong van de naam komt van de bijnaam Mayne die bewoners van de eilanden voor de kust hadden voor het vasteland, in het Engels mainland.

Geografie

De staat Maine beslaat 86.542 km², waarvan 80.005 km² land. De staat ligt in de Eastern tijdzone.

Maine ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden en oosten aan Canada en in het westen en zuiden aan de staat New Hampshire. West Quoddy Head is het meest oostelijke punt van de (continentale) Verenigde Staten.

Afgezien van de kustgebieden is het vrij berg- en heuvelachtig. Het hoogste punt is de top van Mount Katahdin (1608 m).

Langs de kust liggen vele eilanden. De belangrijkste rivieren zijn de Kennebec en de Penobscot. Verder telt de staat talloze meren, waarvan Moosehead Lake het grootste is. Het grootste gedeelte van de staat is bebost.

Demografie en economie

In 2000 telde Maine 1.274.923 inwoners. Dit komt neer op 15 per km², waarmee zij de dunstbevolkte staat ten oosten van de Mississippi is. De grootste stad is Portland. Het bruto product bedroeg in 2001 37 miljard dollar. 5,3% van de bevolking is Franstalig, het hoogste percentage van de Verenigde Staten.

Maine facts

StaatMaine
AfkortingME
HoofdstadAugusta
Staat sindsMarch 15, 1820
Netnummers207
VogelChickadee
BloemWhite pine cone and tassel
Grootste stadPortland
MottoDirigo – I lead
BijnaamPine Tree State
Aanliggende statenNew Hampshire
Bevolking1.274.923
LiedState Song of Maine
BoomEastern White Pine
Tijdzone-5
Websitewww.visitmaine.com

Copyright: Visit USA The Netherlands www.visitusa.nl

Maine Lobster

Eén gedachte over “Maine, the Pine Tree State

 • september 20, 2019 om 11:05 pm
  Permalink

  You could definitely see your expertise within the article you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t
  afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com