Boek: Music Trails USA

Vanaf het prille begin van de nieuwe natie speelde muziek een grote rol in de Amerikaanse samenleving. Door diverse groepen immigranten meegenomen stijlen uit andere delen van de wereld smolten in de Verenigde Staten samen tot nieuwe innovatieve muziekstijlen waar de wereld vandaag nog volop van kan genieten.

Een goede aanleiding dus voor Marc Stakenburg om eens in de Amerikaanse muziekgeschiedenis te duiken. De muziekarcheoloog (ja, dat woord bestaat echt) ging gericht op zoek naar de wortels en de wordingsgeschiedenis van bekende Amerikaanse muzieksoorten als blues, jass, gospel, rock-‘n-roll, soul, country, folk, rock en punk. Alleen al de opsomming van al deze muzieksoorten maakt duidelijk dat de Verenigde Staten een grote invloed hebben op de wereldwijde muziekscene.

Het boek “Music Trails USA”is een kloeke uitgave van 240 pagina’s, stevig gebonden met harde kaft. Het boek is prettig geïllustreerd met niet alleen foto’s van plaatsen die de auteur bezocht, maar ook met bijpassende tekeningen en ander artwork. Om niet alleen zijn reis door de USA, maar ook zijn eis door de tijd te illustreren bevat het schutblad voor en achter een grote historische Rand McNally Road Map van een kleine 70 jaar oud.

De reis start in de Deep South. Dit deel van het boek beslaat meteen de meest pagina’s. Maar dat hoeft niet te verbazen met plaatsen als New Orleans, Memphis en Nashville. Mardi Gras krijgt de nodige aandacht, evenals de muziek die afkomstig is van de plantages.

Verder naar het noorden (Going North), waar Chicago, Detroit en New York worden aangedaan. En uiteraard Asbury, New Jersey. Bruce Springsteens hometown.

Verder naar het westen (South and the Westcoast) met plaatsen als Austin, Los Angeles en San Francisco. Aangekomen in het landsdeel dat in de meest recente periode zijn stemple wist te drukken op de hedendaagse muziekcultuur in Amerika en in de wereld.

Al bladerend en lezend komt de muziekscene tot leven. Het is alsof je de langzaam aanzwellende muziek hoort terwijl je van pagina naar pagina gaat. Dit boek leidt ertoe dat de lezer een bijpassende CD afspeelt of via een streamingdienst naar de meest bijpassende nummers op zoek gaat. U bent dus alvast gewaarschuwd.

Informatie van de uitgever:

Music Trails USA

Een muzikale reisgids

Muziekarcheoloog Marc Stakenburg reisde vanaf 1981 veelvuldig naar de VS, de bakermat van de hedendaagse popmuziek. Hij verzamelde opmerkelijke verhalen over de herkomst van de blues, jazz, gospel, rock-‘n-roll, soul, country, folk, rock en punk.

In Music Trails USA zet Stakenburg een reis uit van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Talking Heads. In deze muzikale ontdekkingstocht naar de wortels van de popmuziek komen alle grote namen voorbij. Stakenburg toont de belangrijke rol van de Afro-Amerikanen bij de ontstaansgeschiedenis van deze muziek, die zou uitgroeien tot het belangrijkste culturele fenomeen van de afgelopen honderd jaar. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de slavernij en de burgerrechtenbeweging.

Een avontuur dat voert langs Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan, Muddy Waters, The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds, Howlin’ Wolf, Gram Parsons, The Velvet Underground, Janis Joplin, Johnny Cash, Iggy Pop, Jimi Hendrix en vele, vele anderen. Met de Spotify-lijst USA MusicTrails komt de geschiedenis en de muzikale reis uit het boek tot leven.

Music Trails USA laat via het zuiden, het noorden en uiteindelijk de westkust van de Verenigde Staten zien hoe de muziek waar we dagelijks naar luisteren is ontstaan.

Marc Stakenburg (Oisterwijk, 1957) presenteerde radioprogramma’s als Het theater van het Sentiment en Leidsekade Live! Tegenwoordig geeft hij les in muziekgeschiedenis op de Rockacademie in Tilburg. Sinds 1981 maakt en begeleidt hij muziekreizen naar de USA.

Music Trails USA. Een muzikale reisgids | Marc Stakenburg | ISBN 978 90 70024 95 6 | Gebonden | 240 pagina’s | € 27,50 | 4 juli 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com