South Dakota, op de Great Plains

South Dakota is een van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Mount Rushmore State”, zoals de bijnaam luidt, is SD. De hoofdstad is Pierre.

Geschiedenis

Het gebied dat nu South Dakota heet werd oorspronkelijk bevolkt door de Indianenstammen als de Lakota, die ook bekendstaan als de Dakota of de Sioux. Lakota betekent “vriend”. Daarna was de regio lang in Franse handen. Een gedeelte van de staat werd door de Verenigde Staten verworven in een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten. De rest volgde in 1818, toen hierover een verdrag werd gesloten met de Engelsen.

Op 2 november 1889 werden North Dakota en South Dakota formeel, als 39ste en 40e, staten van de Verenigde Staten. Op 29 december 1890 vond bij het plaatsje Wounded Knee een bloedbad plaats.

Geografie

De staat South Dakota behoort tot de Great Plains-regio en beslaat 199.905 km², waarvan 196.735 km² land is. Het westen behoort tot de Mountain-tijdzone, het oosten tot de Central tijdzone. South Dakota grenst in het noorden aan North Dakota, in het westen aan Montana en Wyoming, in het oosten aan Minnesota en Iowa en in het zuiden aan Nebraska.

De belangrijkste rivier is de Missouri. Het grootste gedeelte van de staat is vrij vlak, maar in het westen bevinden zich de Black Hills en de Badlands. Het hoogste punt is Harney Peak (2207 m). In de Black Hills bevindt zich het wereldberoemde Mount Rushmore-monument. De Badlands zijn rijk aan fossielen.

Demografie en economie

In 2000 telde South Dakota 754.890 inwoners (3.8 per km²) waarvan ongeveer 50% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De grootste stad is Sioux Falls, in het zuidoosten. In de staat liggen uitgestrekte Indianenreservaten.

Het bruto product van de staat bedroeg in 2006 100 miljard dollar.

South Dakota facts

Staat South Dakota
Afkorting SD
Hoofdstad Pierre
Staat sinds November 2, 1889
Netnummers 605
Vogel Ring-necked Pheasant
Bloem Pasque Flower
Grootste stad Sioux Falls
Motto Under God the people rule
Bijnaam Mount Rushmore State
Aanliggende staten Wyoming, Montana, North Dakota, Minnesota, Iowa, Nebraska
Bevolking 754.844
Lied Hail, South Dakota
Boom Black Hills Spruce
Tijdzone -6 / -7
Website www.travelsd.com

Copyright: Visit USA The Netherlands www.visitusa.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com