Boek: De jongens van Nickel

Net als in zijn eerdere boek ‘De ondergrondse Spoorweg’legt auteur Colson Whitehead ook in De jongens van Nickel de vinger op de zere plek van de rassenverhoudingen en de verwerking van de geschiedenis daaromtrent in de Verenigde Staten.

Het onverwerkte verleden en de gevolgen daarvan voor de hedendaagse Amerikaanse samenleving loopt als een rode draad door zijn werk. Plaats van handeling is nu een tuchtschool in de jaren zestig van de vorige eeuw, de tijd van oplevend protest tegen de achtergestelde positie van de zwarte bevolking in met name het zuiden van de VS.

Een tuchtschool in Florida is de plaats van handeling. Een zwarte jongeman, Elwood Curtis, komt hier na een valse beschuldiging per vergissing terecht, en dan begint de lijdensweg.

Een aangrijpend verhaal dat het waard is om gelezen te worden en dat er tevens op wacht om verfilmd te worden.

Informatie van de uitgever:

Elwood Curtis werkt hard, haalt goede cijfers op school en is verzekerd van een plek op het plaatselijke college voor zwarten in zijn thuisstad Tallahassee, de hoofdstad van Florida. Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en Elwood gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een onschuldige vergissing op de Nickel Academy belandt, en zijn dromen wreed verstoord worden. Nickel is een tuchtschool, en Nickel is de hel op aarde. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die door het leven gehard is en geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

Colson Whitehead schreef eerder onder andere De ondergrondse spoorweg en De intuïtionist. Hij werd genomineerd voor onder andere de PEN/Faulkner Award en de National Book Critics Circle Award. De ondergrondse spoorweg werd een internationale bestseller, door Oprah Winfrey geselecteerd voor haar Book Club 2.0 en bekroond met de National Book Award, de Pulitzerprijs, de Arthur C. Clarke Award en een Carnegie Medal.


Over De ondergrondse spoorweg:

‘Een overweldigende roman, zowel literair als politiek.’– nrc Handelsblad

Sensationeel en spannend.’ De Groene Amsterdammer

‘Fantastisch, aangrijpend.’ – Barack Obama

‘Hij heeft een verhaal verteld dat onontbeerlijk is voor ons begrip van het Amerikaanse
verleden, en het Amerikaanse heden.’ – The New York Times

De jongens van Nickel | Colson Whitehead | ISBN 9789025454579 | Gebonden | 272 pag. | € 22,99 | Uitg. Atlas Contact

Eén gedachte over “Boek: De jongens van Nickel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com