Artikel in AmericA Magazine

Enige tijd geleden stond in het mooie blad AmericA in de vorm van een interview een terugblik op de Amerikareizen van de redacteur van Amerika Nieuws, en over de vele prachtige ervaringen die we daar in de loop der jaren hebben opgedaan.

De tekst van dit artikel kan op deze site niet ontbreken.

Lezers aan het woord

DOOR JAAP VAN SPLUNTER

‘Wat heeft Amerika toch ontzettend veel te bieden’


AmericA is in Nederland en Vlaanderen hét magazine voor liefhebbers van Canada en de Verenigde Staten van Amerika. De lezers zijn niet alleen geïnteresseerd in verhalen en informatie uit die regio, maar ze hebben zelf vaak rondgereisd in dit werelddeel. Deze keer is het woord aan Jo en José Spätgens, met hun kinderen Gerard en Andrew, uit Sittard.

Jo poserend bij Nathan’s op Coney Island, NY


Jo Spätgens mag je toch een echte Amerika-kenner noemen. Met inmiddels dertig tripjes achter zijn naam, heeft hij inmiddels 49 deelstaten van de Verenigde Staten bezocht. En toch is Jo elke keer weer aangenaam verrast als er een nieuwe reis wordt voorbereid: “Wat heeft Amerika toch ontzettend veel te bieden. Grote en kleine steden. Prachtige natuur en stranden. Maar ook, het gewone Amerika tussen al die toeristische hotspots in.” Zijn vrouw José heeft de weg naar de VS ook wel gevonden, want zij is inmiddels negentien keer naar de VS geweest en de kinderen Gerard en Andrew zijn inmiddels respectievelijk negen en acht keer afgereisd.

Alledaagse Amerika
Kortom, bij de familie Spätgens is de VS een belangrijk gespreksonderwerp aan de keukentafel. Zeker nu ze met z’n vieren op stap gaan. Naast de echte toeristische trekpleisters, zoals New York City, San Francisco en de bekende nationale parken, geniet de familie net zo goed van het gewone, alledaagse Amerika in de kleinere steden en dorpen. Gewoon rustig wandelen in een doorsnee Main Street of de lokale supermarkt bezoeken en je er dan over verbazen dat zelfs midden in de woestijn de groente en fruitafdeling toch een enorm groot en vers aanbod heeft. Het is bijna onbegonnen werk, maar we willen toch weten wat de hoogtepunten zijn geweest van al die reizen. Jo: “Nog voordat de jongens geboren werden bezochten José en ik Hawaï. Het was begin december en het klimaat uiteraard aangenaam. Een heerlijke tijd in deze Amerikaanse archipel onder de tropenzon. Bijzonder was het om op 7 december in Pearl Harbor de herdenking van de Japanse aanval in 1941 bij te wonen. Een regelrecht kippenvel moment.”

Andrew wil even iets opzoeken bij Google

Kust-tot-kust
Nog vele andere bestemmingen passeren de revue, van de pretparken in Florida, via de uitgestrekte vlaktes in Texas naar de majestueuze bergen van de Rocky Mountains. Maar ook andere dingen maakten indruk, zoals het reizen met de trein. Met name de kust-tot-kust-treinreis doet het hart nog steeds sneller kloppen. Ze spoorden van New York naar Seattle en stapten onderweg uit in Washington, D.C. en Chicago. “Alles bij elkaar drie dagen en nachten genieten van de service van Amtrak. Heerlijk geslapen en gegeten in de trein. En genoten van het Amerikaanse landschap dat gestaag aan ons raam voorbijschoof. Een aanrader”, aldus Jo.

Onbegrensde optimisme
Dat New York City het hart heeft gestolen van de familie mag geen verrassing heten, maar na 9/11 is het meer dan een mooie stad voor ze. Vijf keer stonden ze bovenop het WTC in New York. “Het deed dan ook pijn de torens op tv in te zien storten”, verduidelijkt Jo. Na 9/11 zijn ze diverse keren in New York terug geweest. Ze hebben de puinhopen nog gezien, later de grote bouwput, en uiteindelijk het monument, het museum en de nieuwe One World Trade Center (Freedom Tower). Jo: “Toen we vanuit het uitzichtplatform naar beneden keken naar het schitterende monument met de twee footprints waar eens de twee torens stonden, hadden we echt het gevoel dat geen enkele aanslag of ramp deze stad of dit land kan beroven van het onbegrensde optimisme en zin in de toekomst.”

One World Trade

Tot slot willen we toch wel weten welke (vijftigste) deelstaat er nog ontbreekt op het lijstje: “Alleen Alaska moet ik nog bezoeken en uiteraard staat dit heel hoog op het verlanglijstje. Een extra reden om weer eens af te reizen naar de VS.”

Gerard eet lobster in Maine
Zuidelijk Utah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com