Boek: Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump

In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 verschijnen traditiegetrouw een groot aantal boeken over deze verkiezingen en over de kandidaten. Het boek “Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump” van Charles Groenhuijsen verschijnt al meer dan een jaar voor de verkiezingsdatum van 3 november 2020.

Informatie van de uitgever:

Je zou het niet snel zeggen als je de Nederlandse media volgt over het Amerika van Donald Trump, maar het is echt waar: Amerika wordt in rap tempo een progressiever land. De Republikeinen hebben de afslag naar de 21ste eeuw gemist. Groeiende kiezers-groepen zoals millennials en etnische minderheden stemmen overwegend links. Het Republikeinse monsterverbond met rechtse kerkleiders is niet meer almachtig nu de ontkerkelijking om zich heen grijpt. Ook over een duurzamere economie, de doodstraf, het homohuwelijk, ongelijkheid en legalisering van marihuana schuiven de meeste Amerikanen gestaag op in progressieve richting.
Die trends waren al zichtbaar bij de Congresverkiezingen van 2018. De huidige Democratische fractie weerspiegelt de veelkleurigheid van Amerika, maar bij de Republikeinen is het bolwerk van blanke mannen onaangetast. Voor hoe lang nog? Groenhuijsen schetst een verrassend beeld van het Amerika van morgen en vertelt alles wat je moet weten over de hoofdrolspelers van de verkiezingen van 2020.

Charles Groenhuijsen is journalist en moderator. Hij schreef vanaf 2003 meer dan tien boeken over de vs en Amerikaanse politiek.

Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump | Charles Groenhuijsen | ISBN
9789045040851 | Paperback | 256 pag. | € 21,99 | Uitg. Atlas Contact

Redactioneel commentaar:

Charles Groenhuijsen geeft in dit boek een interessant inkijkje in het functioneren van de Amerikaanse politiek. Dat is voor elke in “political USA” geïnteresseerde lezer reden om het boek te lezen. De titel van het boek is een beetje provocerend. Dit loopt als een rode draad door het boek heen. Alles wat fout is dat komt door Trump en de Republikeinen, terwijl de Democraten doorgaans worden neergezet als de enige oprechte politici in Amerika die alleen het beste met het land voorhebben. Zij het dat ook Bill Clinton niet aan kritiek ontsnapt.

Is het wijs het boek te openen met een citaat van Megan Rapinoe, de voetbalster die zich voor het oog van de wereld beledigend opstelde richting haar land?

Verder veel aandacht voor minderheden die volgens Groenhuijsen binnenkort electorale meerderheden vormen. En de conclusie dat Amerika, in weerwil van de beeldvorming hier bij ons, toch steeds linkser wordt. Ondanks dat zal voor grote groepen in de Amerikaanse samenleving een stem op de steeds linkser wordende Democratische partij nog een brug te ver zijn. Hierop is een citaat van Ronald Reagan van toepassing: “The Democrats are so far left, they have left America”.

Zonder meer een interessant boek.

W. Smeets (redactie)

3 gedachten over “Boek: Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump

 • oktober 22, 2019 om 8:23 pm
  Permalink

  Graag paar feitelijke onderbouwingen voor jullie forse verwijten.
  Waar zit ik fout?
  Jullie kritiek is wel erg algemeen.
  Charles Groenhuijsen

  Beantwoorden
  • december 29, 2019 om 6:25 pm
   Permalink

   Ik ben nu je boek aan het lezen en ik moet zeggen dat het inderdaad wat gekleurd geschreven is. Grappig dat je om onderbouwing vraagt hetgeen wat mist in meerdere stukken van jouw boek.

   Beantwoorden
  • maart 8, 2020 om 9:43 pm
   Permalink

   Herlees het boek, mr Groenhuijzen. Wat een gekleurd, vaak denigrerend (ri. republikeinen) geschreven verhaal. Wees dan eerlijk en zeg: dit is mijn mening. Van een bekwaam journalist mag (moet) meer neutraliteit verwacht (kunnen) worden. Desondanks een heel informatief boek, bijzonder prettig leesbaar en regelmatig erg confronterend als het gaat om beschrijving van allerlei ontwikkelingen in maatschappij en politiek.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com