Boek: Een heel stabiel genie

In de lange reeks boeken over de amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november 2020 nu een uitgave van Pullitzerprijs winnaars Philip Rucker en Carol Leonnig. “A very stable genius” is de originele titel.

In 2020 gaan de Amerikanen weer naar de stembus om een president te kiezen. Wat zou nog vier jaar Trump betekenen? Philip Rucker en Carol Leonnig nemen afstand van de dagelijkse waan van breaking news en Twitter voor een reconstructie van de eerste ambtstermijn.
Op basis van meer dan 200 bronnen in en om het Witte Huis wordt een schokkend beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het Oval Office en van Trumps ontmoetingen met buitenlandse regeringsleiders. Terwijl het onderzoek van Robert Mueller over Russische inmenging en de impeachment van het Huis van Afgevaardigden boven Trumps hoofd hangen, proberen zijn ambtenaren voortdurend de veroorzaakte rommel op te ruimen. De auteurs geven een verhelderend beeld van de unieke invulling die Trump heeft gegeven aan het presidentschap. Volgens hen is het een vergissing om deze slechts als chaos te beschouwen. De pogingen van Donald Trump om de Amerikaanse instituties en internationale bondgenootschappen op de proef te stellen, zijn succesvoller dan verwacht.
Philip Rucker is chef verslaggeving over het Witte Huis bij The Washington Post en versloeg eerder de verkiezingen van 2012 en 2016 en de regering-Obama. Carol Leonnig is onderzoeksjournalist bij The Washington Post, waar ze sinds 2000 werkt. In 2015 won ze de Pulitzerprijs voor haar artikel over wangedrag bij de Geheime Dienst en in 2017 (samen met Rucker) voor Ruslands inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Beiden zijn vaste gasten bij tv-zender MSNBC.

De Washington Post staat samen met CNN, MSNBC en de New York Times bekend als grote criticaster van President Donald J. Trump. En ook dit boek, geschreven door twee journalisten van de TWP spaart hem niet wat kritiek betreft. Kritiek op zijn beleid en kritiek op de gang van zaken in het Witte Huis. Toch weten de auteurs feiten van persoonlijke politieke voorkeuren te scheiden en gunnen de president zijn behaalde successen.

Veelzeggend wat dat betreft is de slotopmerking in de samenvatting van het boek:

“Donald Trump stelt de Amerikaanse instituties en internationale bondgenootschappen op de proef – en is daarin succesvoller dan verwacht.”

Een heel stabiel genie | Philip Rucker en Carol Leonnig | ISBN 9789045041421 | Gebonden | 480 pag. | € 22,99 | Uitg. Atlas contact


Eén gedachte over “Boek: Een heel stabiel genie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com