Americans Overseas kaart fiscale knelpunten aan

Americans Overseas is een belangenbehartiger op fiscaal en financieel terrein voor in Nederland woonachtige Amerikanen.

De organisatie omschrijft haar eigen missie als volgt:

Americans Overseas wil er voor zorgen dat de naleving van de US belastingwetgeving eenvoudiger, directer en meer kostenefficiënt is. We doen dit door informatie te bieden over belastingzaken voor Amerikanen die in het buitenland wonen en verbinden Amerikanen wereldwijd met de juiste belastingspecialisten voor hun situatie.

Afgelopen week was Americans Overseas (AO) te gast bij een hoorzitting van de Tweede Kamer. De organisatie heeft wederom de Kamerleden bijgesproken over de toenemende problemen die US citizens in Nederland ondervinden van de FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act, een wet ingevoerd in 2010 door de regering Obama). Deze regelgeving wordt door de Nederlandse banken steeds strenger nagevolgd.

Americans Overseas constateert dat steeds meer Amerikaanse inwoners van Nederland geen of slechts beperkte bankdiensten kunnen afnemen en vragen daarvoor een actievere houding van het kabinet.

De banken reageren paranoïde als het om klanten gaat met bijv. een Amerikaanse geboorteplaats. Er is geen enkele juridische reden voor deze houding als de cliënt een SSN (Social Security Number) heeft en aan de bank opgeeft. Lastiger wordt het voor de in Amerika geborenen die zich niet of nauwelijks bewust zijn van hun US status, ook wel de accidental American genoemd.

Deze groep heeft nooit in de Verenigde Staten gewoond (of alleen als klein kind) en zij hebben dit nummer niet.

AO heeft nogmaals aan de Tweede Kamer aandacht hiervoor gevraagd en verzocht het Ministerie van Financiën te vragen de banken tot minder draconische maatregelen en reactie te bewegen.

Ook hebben zij een enquête onder meer dan 1000 Amerikaanse Nederlanders gehouden waarin naar de ervaringen met banken gevraagd werd. De veelzeggende uitkomst daarvan hebben zij aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

De Kamerleden werden opgeroepen een debat met de bewindsman van Financiën aan te vragen.

Zie voor meer informatie de website van Americans Overseas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com