Boek: Het Amerikaanse Presidentschap

Als volgende in de reeks boeken die dit jaar verschijnen in het kader van de Presidentsverkiezingen verscheen recent van de hand van Frans en Paul Verhagen “Het Amerikaanse Presidentschap. Het machtigste ambt ter wereld” Een zeer informatief boek voorzien van ruime achtergrondinformatie en details.

Informatie van de uitgever

Amerikaanse presidenten lijken machtig als geen ander en toch kunnen ze maar zelden hun wensen verwerkelijken. Hoe kan dat? Hoe zit dat presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de
media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem precies?

Frans en Paul Verhagen belichten lichtvoetig en helder de vele facetten van het Amerikaanse presidentschap. Hun uitgebreide kennis van de geschiedenis en het politieke systeem van de Verenigde Staten maakt dit boek tot een onmisbare handleiding voor iedereen die meer wil weten over het machtigste ambt ter wereld. Vol fun facts over verkiezingen, campagnes, presidenten en vicepresidenten.

Over de auteurs

Frans Verhagen (1954) was in Amerika correspondent voor Knack, Intermediair, de VARA en de Volkskrant. Hij schrijft opiniestukken voor Nederlandse en Vlaamse dagbladen en De Groene Amsterdammer en geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over Amerikaans geschiedenis en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks zo’n zestig lezingen. Iedereen verscheen De Founding Fathers, De Kennedy’s en De Roosevelts.

Paul Verhagen (1991) is datascientist bij de denktank the Hague Center for Strategic Studies. Hij heeft een master in Environment and Resource Management en een bachelor in theoretische natuurkunde en filosofie. Hij volgde postdoctorale studies in Beijing, Hong Kong en Shanghai, en liep stage bij het Global Forum on Cyber Expertise, behuisd onder het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij geeft lezingen over geopolitiek en Amerikaanse politieke ontwikkelingen.

Het Amerikaanse Presidentschap | Frans Verhagen & Paul Verhagen | ISBN 9789401916325 | Hardback | 208 pag. | € 20,- | Uitg. Omniboek

Redactioneel commentaar:

Frans en Paul Verhagen geven heel veel gedetailleerde achtergrondinformatie en kijken ook terug op de geschiedenis van het ambt van president. De macht van de president wordt beschreven en geplaatst tussen de twee andere onderdelen van het Amerikaanse staatsbestel, het Congress en de Supreme Court. Het boek biedt inzicht in de dagelijkse gang van zaken in het Witte Huis en vergeet ook de rol van de First Lady niet.

Als handige bijlage bevat het boek een korte omschrijving van alle presidenten sinds George Washington. Verder een handig overzicht van de data van de voorverkiezingen, partijconventies en de uiteindelijke verkiezingsdag in 2020.

Helaas is ook dit boek niet vrij van een waardeoordeel waarin de politieke voorkeur van de auteur(s) naar ons idee te nadrukkelijk doorklinkt. Uit eerdere boeken van Frans Verhagen en zijn bijdragen in o.a. het Historisch Nieuwsblad is al duidelijk dat hij niets moet hebben van Republikeinen en Trump. Niet zo zuur als bij Charles Groenhuijsen, maar toch, even stuitend. Als je een informatief boekt koopt in de hoop informatie over de aanstaande verkiezingen te kunnen lezen zit je niet echt te wachten op de privé mening van de auteur. Weer een gevalletje “politiek activist vermomd als journalist/auteur” zoals Robert Jensen dat noemt.

In het hoofdstuk “Wat als Trump weigert te vertrekken?” (onderdeel van Deel 5 in het boek) maakt Verhagen het wel erg bont. Hier wordt dus serieus de suggestie gewekt dat Trump gewoon blijft zitten als hij de verkiezingen verliest. Hier is de auteur dus echt volkomen de weg kwijt. Het is eigenlijk te schandalig en te idioot voor woorden om dit in een serieus te nemen boek op te nemen. Het bewijst hoe diep de heren Verhagen met beide benen in het Democratische moeras staan.

Desalniettemin is het boek op grond van de enorme hoeveelheid interessante feiten en achtergrondinformatie de moeite van het lezen waard. Maar u bent als lezer gewaarschuwd. De anti Trump retoriek en het ophemelen van de falende Democraten ligt er wel erg dik op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com