Kinzua Viaduct en Sky Walk

Verstopt in het Allegheny National Forest, in het noorden van de staat Pennsylvania, dicht bij de grens met de staat New York, ligt een machtig stuk spoorweggeschiedenis dat nu zeer succesvol dienst doet als toeristisch trekpleister. De ruim 91 meter hoge en meer dan 625 meter lange brug werd in 1882 gebouwd binnen slechts drie maanden.

In het gebied had Generaal Thomas Kane aan het einde van de negentiende eeuw kolenmijnen geopend. Zijn belangrijkste klanten zaten noordelijk van hier. Hij had dus dringend behoefte aan niet alleen een spoorlijn, maar ook een brug over de immense vallei Kinzua Gorge. De brug werd gebouwd onder leiding van de ingenieur Octave Chanute. De Kinzua brug was meteen een groot succes. Niet alleen voor het vervoer van steenkolen. Het werd ook al meteen een toeristische attractie. Mensen namen de trein speciaal om van het geweldige uitzicht te genieten.

Veel jaren werd de spoorlijn gebruikt om steenkool, hout en olie te vervoeren. Vanaf 1963 maakte de brug deel uit van het Kinzua Bridge State Park, voornamelijk bestaand uit het groene bosgebied rondom de brug.

Noodlot. De tornado van 21 juli 2003

Op deze dag kwam abrupt een einde aan de brug. Een tornado sloeg hard toe. Duizenden bomen werden geveld en toen de enorme natuurkracht de brug bereikte was er geen houden meer aan. De helft van de brug stortte met daverend geraas in de vallei. De machtige brug die 121 jaar alle natuurkrachten had doorstaan werd binnen 30 seconden vernietigd.

Kinzua Sky Walk

Spoedig na de ramp kwam de discussie op gang wat te doen met de halve overgebleven brug. Volledige herbouw werd niet zinvol geacht, ook al vanwege het sterk achteruit gaande goederenvervoer per trein op dit traject. De ligging te midden van het State Park bracht een oplossing. Het object zou een toeristische bestemming krijgen. Het nog overeind staande deel van de brug, reikend tot ongeveer de helft van het dal, werd opgeknapt en voorzien van een looproute. Ook de oorspronkelijke rails ligt er nog op. Aan het einde, dus boven het dal, bevindt zich een uitzichtplatform dat rondom uitzicht biedt over het bosgebied. Voor een onbelemmerde blik naar beneden heeft het uitzicht platform ook een deels glazen vloer. De nieuwe bestemming werd in 2011 in gebruik genomen.

Bezoek aan de Kinzua Sky Walk

De skywalk, het park en het bijbehorende bezoekerscentrum zijn dagelijks geopend vanaf 8 uur ’s-ochtends tot zonsondergang. Het bezoeken van de skywalk en het visitors center is gratis. Toegang tot het park per auto via Route 6, dan naar Viaduct Road in Mt. Jewett, Pennsylvania.

Visitors Center

Foto’s: ANF Visitors Bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com