Boek: Amerika buiten de Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika zoals wij deze nu kennen kwamen tot stand na de revolutie van 1776 en de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse koloniale macht tot de vrede van Parijs in 1783. Amerika was dus oorspronkelijk een kolonie van de Britten en een handvol andere landen die in de voorgaande eeuwen kolonies hadden in Noord-Amerika. Waaronder overigens ook Nederland.

Wat echter de minste mensen weten is dat Amerika zelf ook koloniën of afhankelijke gebieden (dependent areas) had en deels nog steeds heeft. En juist dit deel van de geschiedenis en het hede van de USA wordt uitvoerig beschreven in het nieuwe boek van Daniel Immerwahr onder de titel Amerika buiten de Verenigde Staten, een koloniale geschiedenis.

Informatie van de uitgever:

Dat de Verenigde Staten een imperium vormen met invloed over de hele wereld, dat weten we. Minder bekend is de rol van Amerika als koloniale macht.

In het overrompelende boek Amerika buiten de Verenigde Staten vertelt Daniel Immerwahr het fascinerende verhaal van de vs buiten de vs, zoals de Guano-eilanden, de Filippijnen en andere gebieden die geen vertegenwoordiging hadden in het Amerikaanse Congres, maar er wel door werden bestuurd. En in het geval van Puerto Rico tot op de dag van vandaag.

Hoewel dit niet strookt met het beeld dat Amerika van zichzelf heeft als voormalige kolonie, is het tot ver in de twintigste eeuw de situatie dat de Stars and Stripes wapperen op eilanden en militaire bases over de hele wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog keren de vs zich tegen het kolonialisme. De tegenwoordige wereldwijde invloed van Amerika doet in wezen niet onder voor imperiale macht. Immerwahr vertelt een geschiedenis die je visie op het land volledig verandert.

Daniel Immerwahr is een jonge hoogleraar geschiedenis aan de Northwestern University. Voor dit boek ontving hij een beurs van het National Endowment for the Humanities en de Andrew Carnegie Fellowship.

Amerika buiten de Verenigde Staten | Daniel Immerwahr | ISBN 9789045031620 |Paperback | 624 blz. | € 32,99 | Uitg. Atlas Contact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com