Boek: Alliantie van Wantrouwen

Mensen die de Koude Oorlog bewust hebben beleefd met de voortdurende aanwezigheid van een dreigende atoomoorlog en totale vernietiging vragen zich wel eens af hoe de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog een bondgenootschap hebben kunnen vormen. Mensen vragen zich ook af hoe de Amerikanen zo naïef konden zijn om grote hoeveelheden wapens en ander materieel aan de Russen te leveren. De Tweede Wereldoorlog was nog niet eens afgelopen en de propagandamachine van Stalin beweerde al dat de SU nooit Amerikaanse wapens ontvangen had. Wapens die overigens aan het begin van de Koude Oorlog doodleuk in stelling gebracht werden tegenover het Westen.

Op dit soort vragen geeft het boek Alliantie van Wantrouwen van Sherhii Plokhy de nodige antwoorden.

Informatie van de uitgever:

Nood breekt wet. Dat bewezen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie begin 1944. In De alliantie van wantrouwen vertelt bekroond auteur Serhii Plokhy het aangrijpende, nooit eerder vertelde verhaal van het onwaarschijnlijke verbond tussen Amerika en de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog – en de onvermijdelijke teloorgang van dit samenwerkingsverband.

Moskou 1943
Op basis van de recent geopende Russische archieven en CIA-verslagen, neemt Plokhy de lezer mee naar Moskou, eind 1943. De invasie van Normandië was al in volle gang, maar Amerikaanse officials hoopten hun Russische bondgenoten te overtuigen van een tweede operatie: de opening van een Amerikaans luchtfront op Russisch grondgebied. Wat ondenkbaar leek werd toch werkelijkheid: begin 1944 gaf Stalin toe.

Baseball en Frantic
Maar ondanks de gezamenlijke vijand was het wederzijdse wantrouwen groot: Russische geheim agenten hielden elke Amerikaanse zet nauwkeurig in de gaten en uiteindelijk mondde de operatie uit in een mislukking. Op meesterlijke wijze onthult Plokhy de vergeten geschiedenis van operaties Baseball en Frantic en de onoverkomelijke geschillen tussen beide partijen die een voorbode bleken van de Koude Oorlog. Een voortreffelijke geschiedenis van de Grote Alliantie en een nieuwe kijk op de eerste tekenen van haar verval.

Sherhii Plokhy is historicus, hoogleraar Oekraïense geschiedenis aan Harvard University en de directeur van de Ukranian Research Institute. Hij heeft meerdere boeken over Oekraïne, Rusland en Oost-Europa geschereven, waaronder het met de Bailie Gifford bekroonde Chermobyl.

De Alliantie van Wantrouwen | Sherhii Plokhy | ISBN 9789000371419 | Paperback met flappen | 400 pag. | € 29,99 | Uitg. Spectrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com