Het John Adams Institute

Toegegeven, het is niet de meest bekende instelling die zich bezig houdt met de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. U heeft er misschien nog nooit van gehoord. En dat is heel erg jammer. Het in Amsterdam gevestigde John Adams Institute is namelijk zonder enige twijfel wel een instituut dat gedegen en diepgaand aandacht besteedt aan uiteenlopende vraagstukken die aan beide kanten van de Atlantische Oceaan in de belangstelling staan.

Tijd voor een nadere kennismaking:

Het idee achter het John Adams Institute en wat zij doen

In de vroege zeventiende eeuw stichtten de Nederlanders de kolonie Nieuw Amsterdam op Manhattan Island, het latere New York. Belangrijke eigenschappen van de Amerikaanse cultuur, zoals de heterogene samenleving en de ondernemersgeest, zijn geworteld in dat Nederlandse begin. Nu immigratie, diversiteit en identiteit belangrijke onderwerpen van discussie zijn in beide landen, kunnen Amerika en Nederland wederom van elkaar leren. Het John Adams Institute biedt daarvoor een podium: al meer dan dertig jaar brengen zij ‘the best and brightest of American thinking’ op het gebied van literatuur, politiek, geschiedenis, technologie en kunst naar Nederland. Want of men het nu leuk vindt of niet: de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol in de wereld. Wat daar gebeurt, is van invloed op rest van de wereld. Door de jaren heen hebben we sprekers uitgenodigd zoals Madeleine Albright (de minister van Buitenlandse Zaken onder Clinton), voormalig vicepresident Al Gore, filmregisseur Spike Lee, en beroemde schrijvers zoals John Grisham en Dan Brown om lezingen te geven voor een Nederlands publiek en ideeén uit te wisselen.

Dan Brown
Madeleine Albright

Naar wie is het John Adams Institute vernoemd?

De naam herdenkt de man die de eerste Amerikaanse afgezant was in Nederland van dat toen nog jonge nieuwe land in 1780. John Adams, co-auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring, werd later de tweede president van de Verenigde Staten. Zijn zoon John Quincy Adams zou in zijn voetsporen treden als de zesde president.

John Adams was een groot liefhebber van cultuur en wetenschap. Tijdens zijn verblijf in Nederland (Amsterdam en Leiden), zocht hij actief contact met de sociale en economische elite. Hij raakte bevriend met bankiers, politici en andere invloedrijke personen die de jonge republiek konden ondersteunen in haar onafhankelijkheidsoorlog. Adams legde een blijvende basis voor de vriendschap tussen Nederland en Amerika door het afsluiten van een Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag (1782). De banden werden nog sterker toen Nederland niet veel later als tweede land ter wereld de onafhankelijkheid van Amerika te erkende.

John Adams

Zie voor meer informatie de website van het John Adams Institute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com