Boek: Dit is Amerika

Dit is Amerika gaat over de positie van vrouwen in de Verenigde Staten in het tijdperk Trump. In het kader van dit onderwerp worden ook uitstapjes naar het verleden gemaakt. Tevens veel aandacht voor de aanstaande presidentsverkiezingen en de rol die vrouwelijke kandidaten en kiezers daarin spelen.

Informatie van de uitgever:

DIT IS AMERIKA, van Karlijn van Houwelingen

Zullen vrouwen de uitkomst van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen bepalen?

In het macholand van Donald Trump zijn vrouwen het mikpunt van spot en conservatief beleid. En het was toch al niet makkelijk om vrouw te zijn in een land waar zwangerschapsverlof een luxe blijft en je baarmoeder publiek bezit is. Maar de machtsbalans verandert en dat zorgt voor spanningen. Seks en sekse zullen het verloop van de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen gaan bepalen.

De nederlaag van Hillary Clinton in 2016 mag dan anders doen geloven, maar vrouwen zijn in opmars in de Amerikaanse politiek. En ondertussen is er een heuse genderoorlog gaande. Er woedt een harde strijd over het recht op abortus en #MeToo heeft een fel debat over seksuele moraal en misbruik losgemaakt – in de samenleving en de politiek.

Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen neemt ons mee naar een stripclub, gaat in gesprek met mannenactivisten en bezoekt een afgelegen abortuskliniek. Ze onderzoekt waarom in 2016 toch nog zoveel vrouwen Donald Trump aan de macht hebben geholpen. Zullen zij in 2020 ook weer op hem stemmen? Of is de tijd aangebroken voor de eerste vrouwelijke president in het Witte Huis?

Over de auteur:

Karlijn van Houwelingen (1988) is sinds de zomer van 2015 correspondent in New York voor onder meer het Algemeen Dagblad. Ze studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Dit is Amerika | Karlijn van Houwelingen | ISBN 9789048850679 | Paperback | 205 pag. | € 21,99 | Uitg. Hollands Diep

Redactioneel commentaar:

Journalist/Auteur Karlijn van Houwelingen plaatst de presidentsverkiezingen in dit boek in het kader van de aanstaande presidentsverkiezingen. In haar beschrijving van de positie van de vrouw in Amerika schetst zij een veel te donker beeld. Alsof vrouwen in Amerika collectief gebukt gaan onder de dwang van een macho samenleving. Dat is natuurlijk onzin. Zij doet daarmee ook onrecht aan een hele rij grote Amerikaanse vrouwen, zoals Harriet Tubman, Eleanor Roosevelt, Rosa Parks en jazeker ook Hillary Clinton. De auteur is geboren in 1988 maar sluit naadloos aan bij de fundamentele feministen uit de tweede helft van de jaren zestig. Dat is een gemiste kans.

Vrouwen staan er op deelterreinen beter voor dan vrouwen in Europa. Op andere deelterreinen slechter. Maar gemiddeld staat de Amerikaanse vrouw er zeker niet slechter, mogelijk zelfs beter voor dan haar Europese evenknie. Om dit verhaal dan op te hangen aan het onderwerp “Trumps macholand” is de zoveelste doorzichtige poging van een Nederlandse journalist/auteur om de president in een kwaad daglicht te stellen.

Net als veel andere Nederlandse journalisten en auteurs gaat zij te werk met een nadrukkelijke vooringenomenheid tegenover Trump en de Republikeinse partij. Natuurlijk, als iedereen superobjectief schrijft worden de verhalen ook maar dunnetjes en verwaterd. Daar zit zeker niemand op te wachten. Maar je kunt ook overdrijven, zodanig zelfs dat het lijkt alsof we te maken hebben met een card carrying member van de Democrats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com