Boek: De Correspondent in Amerika

De Correspondent in Amerika van auteur Leendert van der Valk is een prettig leesbaar verslag van de dappere poging van de initiatiefnemers van de succesvolle journalistiek onafhankelijke site “De Correspondent” om een vooral op de Verenigde Staten gerichte Engelstalige internationale editie te starten.

Na het succes in Nederland met inmiddels meer dan 60.000 betalende lezers, werd de tijd rijp geacht het in Amerika te proberen. Aangezien de Nederlandse versie in 2013 was opgestart met een zeer succesvolle crowdfunding actie werd ook voor de internationale versie voor deze vorm van startfinanciering gekozen. Dit deel van de operatie werd een succes. Ook het aanwerven van correspondenten en de steun van opinieleiders ging voortvarend. De praktijk van alledag bleek echter weerbarstiger en na verloop van tijd stopte de met veel bravoure geopende vestiging in New York en werd de internationale versie vanuit Amsterdam gerund. Wat overigens voor een volledige online activiteit geen enkel probleem hoeft te zijn.

Leendert van der Valk volgt De Correspondent vanaf het eerste begin en geeft in dit boek een gedetailleerd kijkje in de keuken. Iedereen die geïnteresseerd is in journalistiek die niet het geijkte pad volgt van kranten en TV, maar zich ook onttrekt aan de social media hypes kan in dit boek veel leren over hoe het ook kan, maar ook over hoe het tegen kan vallen.

Informatie van de uitgever:

De Correspondent in Amerika is het verhaal van een start-up die de journalistiek wil vernieuwen en niet wil concurreren met kranten, maar met Facebook en Twitter. In 2013 richt filosoof, journalist en ondernemer Rob Wijnberg De Correspondent op via een crowdfundingcampagne die binnen acht dagen een miljoen euro oplevert. In 2017 probeert hij samen met zijn compagnon Ernst-Jan Pfauth hetzelfde in Amerika. In een land waar de president journalisten “vijanden van het volk’ noemt, willen ze het vertrouwen van de lezers winnen met “radicaal anders nieuws’. The Correspondent wordt gesteund door Amerikaanse denkers, activisten en beroemdheden.
Maar de Silicon Valley-mentaliteit komt op gespannen voet te staan met de journalistieke ambities. Zijn de oprichters naïef en vertillen ze zich aan hun droom? Of zijn het ondernemers die handig gebruikmaken van de hijgerige media die ze zeggen te bestrijden? De Correspondent in Amerika geeft een kijkje achter de schermen bij een Nederlandse poging een rol te spelen op het wereldtoneel en biedt inzicht in de wijze waarop de kwaliteitsjournalistiek probeert te overleven in tijden van nepnieuws, filterbubbels en polarisatie.

Leendert van der Valk schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. Zijn boeken Duivelsmuziek en Voudou werden genomineerd voor de Bob den Uylprijs voor beste reisjournalistiek. Hij is gespecialiseerd in muziek en media. Van der Valk volgt de ontwikkeling van journalistieke start-ups en dan met name De Correspondent sinds de oprichting.

De Correspondent in Amerika | Leendert van der Valk | ISBN 9789492928498 | Paperback | 220 pag. | € 22,99 | Uitg. Pluim

Leendert van der Valk, © Anneke Hymmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com