Boek: Het andere Amerika

Monika Triest schreef met dit boek een letterlijke “trip down memory lane” en plaatste haar herinneringen aan de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw in het hedendaagse licht. Monika Triest ging op zoek naar de staat van progressief Amerika en noteerde haar bevindingen in dit boekwerk.

Informatie van de uitgever:
Sinds Donald J. Trump president werd, zijn de Verenigde Staten opnieuw wakker geschud. Monika Triest reisde begin 2019 terug naar het land waar ze eerder lang woonde. Ze bezocht vrienden en collega’s met wie ze van 1968 tot 1977 actie voerde tegen de oorlog in Vietnam, tegen racisme en uitbuiting, tegen de talloze verdachtmakingen van de staat tegenover progressieve personen en organisaties, en voor de zwarte en latino beweging. Hun doel was een nieuwe samenleving te creëren, waarbij de verzetsbewegingen uit het verleden – die in dit boek uitgebreid aan bod komen – een grote inspiratiebron vormden. De VS kennen immers een lange traditie van verzet, maar die geschiedenis wordt zelden verteld.
Vandaag is “progressief’ Amerika weer springlevend. Uiteenlopende groepen voeren actie tegen de macht van het grote kapitaal, tegen verrechtsing, tegen discriminatie, tegen racisme en tegen seksisme. Met een president die alles op zijn kop zet en de democratie zelf en de wereldvrede bedreigt, zijn de lessen uit het verleden uiterst kostbaar.HET ANDERE AMERIKA vertelt niet het verhaal van Trump en de Tea Party, maar wel een verhaal van hoop.

Over de auteur: Monika Triest (1941) promoveerde in de Klassieke
Filologie. In de jaren ’60 en ’70 doceerde ze in de VS.
Daarna doceerde ze Vrouwenstudies aan de Universiteit
van Amsterdam. Ze publiceerde over vrouwen,
emancipatie, feminisme en geschiedenis.

Het andere Amerika | Monika Triest | ISBN 9789460018695 | Paperback | 224 pag. | € 22,50 | Uitg. Vrijdag

Redactioneel commentaar:

Het andere Amerika van Monika Triest bevat zonder meer waardevolle achtergrondinformatie over de verzetsbewegingen die gaande de Amerikaanse geschiedenis een rol van betekenis hebben gespeeld. Triest gaat echter te ver als ze de huidige progressieve beweging op een lijn zet met de helden uit het verleden. Helden die zich verzetten tegen slavernij en discriminatie. Moedige vrouwen die streden voor vrouwenkiesrecht en andere rechten. Daarmee vergeleken zijn de schreeuwers van het huidige linkse actiewezen toch echt maar meelijwekkende randfiguren. De conclusie dat links Amerika in het tijdperk Trump aan een opmars bezig is zien wij in zijn geheel niet. De zieltogende campagne van socialist Bernie Sanders is het meest recente bewijs hiervoor. Zelfs Democratische kiezers kiezen massaal voor de gematigde centrist Joe Biden. Monika Triest is duidelijk iemand die de roerige jaren ’60 aan Amerikaanse universiteiten heeft meegemaakt. Ondanks haar gezegende leeftijd is zij het hippy tijdperk nog steeds niet ontgroeid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com