Boek: Gaat Trump opnieuw winnen?

In de lange rij van boeken over Donald Trump en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen nu een boek van de hand van Henk Visscher, uitgegeven door Uitgeverij Aspekt. Visscher kiest een andere invalshoek. Hij beschrijft minder het politieke en electorale proces. Hij gaat op zoek naar wat mensen beweegt om voor of juist tegen Donald Trump te stemmen. Een verfrissende aanpak die ons ook eens ergens anders brengt dan op de platgetreden paden van New York en Californië.

In dit boek wordt geprobeerd het politieke succes van Donald Trump te verklaren door een fictieve reis te maken dwars door de Verenigde Staten. Hoe is te verklaren dat deze snoeverige multimiljonair de hoop werd van talloze arme Amerikanen? En waarom schonken zoveel devote christenen hun vertrouwen aan een man met een uiterst losse moraal? Wat heeft Trump dat de andere kandidaten missen en kan hij daarom opnieuw president worden? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, begint de rondreis met een boottocht op de Mississippi. Vervolgens wordt de staat Iowa aangedaan waarin traditiegetrouw de voorverkiezingen voor het presidentschap beginnen. Vandaar gaat de reis naar het noorden. Daar voltrok zich in de Bad Lands aan het begin van de twintigste eeuw een waar drama. Dit drama was voor sommige bewoners van de streek aanleiding tot apocalyptische visioenen. Hierna eindigt de rondreis met een bezoek aan het Diepe Zuiden. Een gebied waarin armoede en discriminatie niet zijn verdwenen en de geest van veel bewoners vol is van kruisen en geweren. Tenslotte wordt de balans opgemaakt door het antwoord te geven op de vraag wat voor leider Trump precies is, waardoor het mogelijk is dat zovelen hem onverminderd steunen.


Henk Visscher (1952) studeerde sociaaleconomische geschiedenis in Groningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam op een onderzoek naar de sociale mobiliteit in de Maasstad aan het eind van de negentiende eeuw. Vorig jaar verscheen bij deze uitgever van hem Nederland in tijden van droom en daad. Een geschiedenis van de laatste vijftig jaar.

Gaat Trump opnieuw winnen? | Henk Visscher | ISBN 9789463388016 | 202 pag. | Paperback | € 18,95 | Uitg. Aspekt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com