Boek: Onuitwisbaar

Edward Snowden is onbetwist een van de twee bekendste klokkenluiders uit de recente geschiedenis. De ander is uiteraard Julian Assange. Snowden geeft in dit boek een interessant kijkje achter de schermen van de CIA en de NSA. Soms leest het boek als een spannende spionagethriller, andere delen vormen dan weer de opsomming van feiten. Het totaalbeeld is echter een interessant boek dat de buitenstaander enig inzicht geeft in hoe het werkt bij de veiligheidsdiensten, en zeker niet alleen bij de Amerikaanse. Uiteraard is het boek door Snowden zelf geschreven en kan dus onmogelijk als objectieve geschiedschrijving gezien worden. Een hoog gehalte van ‘zijn eigen straatje schoonvegen’ is dan ook zeker aan de orde. Maar de geïnteresseerde lezer prikt daar doorheen en heeft met dit boek een schat aan informatie in handen.

Informatie van de uitgever:

In 2013 schokte de 29-jarige Edward Snowden de wereld toen hij brak met de Amerikaanse geheime diensten en onthulde dat ze in het allergrootste geheim proberen al ons digitale verkeer – elk telefoontje, elk bericht, elke e-mail – op onvoorstelbaar grote schaal te verzamelen en vast te leggen. Van iedereen die zich online begeeft, wordt zo een permanent en onuitwisbaar dossier bijgehouden.
Zes jaar later, najaar 2019, verscheen Onuitwisbaar (in het Engels: Permanent Record), waarin Edward Snowden voor het eerst zijn volledige verhaal vertelt. In dit uiterst meeslepende boek laat hij zien hoe een intelligente jongen uit een idyllische buitenwijk, die opgroeide aan het begin van het internettijdperk en die daar al snel de opwindende vrijheid van ontdekte, later een digitale spion werd die mee zou bouwen aan het grootste surveillancenetwerk ooit. Snowden vertelt indringend hoe hij daarna in grote gewetensnood raakte en uiteindelijk, in ballingschap, uit zou groeien tot het geweten van ons online bestaan. Onuitwisbaar is niet alleen scherpzinnig, elegant en overtuigend geschreven, maar ook indrukwekkend en ontluisterend; het heeft alles in zich om een klassieker te worden.
“Terwijl ik door die tunnel liep, werd het me ineens duidelijk: hier voor me lag mijn toekomst. Ik wil niet beweren dat ik op dat moment een besluit nam. Zo neem je de belangrijkste beslissingen in je leven niet. Die neem je onbewust. (…) Dat was het cadeau dat ik mezelf gaf op mijn 29ste verjaardag: het besef dat ik een tunnel was ingegaan die uiteindelijk zou uitkomen bij één enkele, nog niet helder omlijnde daad.’

Over de auteur:

Edward Snowden werd geboren in Elizabeth City, North Carolina en groeide op in de buurt van de militaire basis Fort Meade in Maryland. Na zijn opleiding als systeemengineer kreeg hij een hoge functie binnen de CIA en werkt hij wereldwijd aan diverse projecten voor de NSA. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn verdiensten, waaronder de Right Livelihood Award, de Duitse Whistleblower Prize, de Ridenhour Prize for Truth-Telling en de Carl van Ossietzky-medaille van de International League of Human Rights. Tegenwoordig is Snowden voorzitter van de Raad van Bestuur van de Freedom of the Press Foundation.

Onuitwisbaar | Edward Snowden | ISBN 9789463820691 | 380 pag. | Paperback | € 26,98 | Uitg. Balans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com