Zijn media anti Trump?

Diverse Amerikaanse media zijn ronduit anti-Trump. MSNBC en CNN voorop. Deze twee netwerken hebben hun objectiviteit volledig laten varen. CNN stond tijdens de verkiezingscampagne in 2016 al bekend als “Clinton News Network”. Maar hoe zit het met de berichtgeving in Nederland? Als je veel waarde hecht aan objectieve berichtgeving over Amerika en de Amerikaanse politiek heb je pech. Dat komt in Nederland slechts sporadisch voor.

Bij de berichtgeving over de coronacrisis in Amerika zal EenVandaag het bijvoorbeeld niet nalaten elke mogelijkheid tot Trump-bashing aan te grijpen. Meestal door Vanessa Lamsvelt of correspondent in New York Karlijn van Houwelingen, iemand die haar Trump haat ook in diverse kranten vrijuit ventileert. Hetzelfde geldt voor de onvermijdelijke programma’s als Jinek en Op1 met dagelijks dezelfde talking heads van journalistiek bedenkelijk niveau. En verder worden we op de NPO momenteel dagelijks doodgegooid met een reclamespot voor het m.i.v. 5 april nieuwe programma ‘De slag om Texas’, waar Eelco Bosch van Rosenthal likkebaardend verkondigd dat de staat onder invloed van millennials en minderheden wel eens naar de Democraten zou kunnen gaan. Met dit verhaal maken de Democraten in Amerika zichzelf een klein beetje hoop op succes.

Het goede nieuws voor de Republikeinen is dat millennials ouder worden en hun eigen geld moeten gaan verdienen. Dat is meestal een wake-up call. En de latino immigranten dan? Net als de grote groepen die hun voor gingen, denk aan de Ieren en Italianen, zullen ook zij op basis van hun persoonlijke situatie de stemmen keurig verdelen tussen de twee grote politieke partijen. Een dergelijke groep blijft niet slaafs achter de Democraten aan lopen, zeker als deze partij geen oplossingen voor hun problemen blijkt te hebben.

En wat de kritiek op Trump betreft in de media. Kritiek is geen probleem. Zeker als hij er zelf aanleiding toe geeft. Kritiek hoort er zelfs bij in een goed functionerende democratie. Maar dat werkt dan wel naar beide kanten. De eenzijdige belichting van de Amerikaanse politiek op basis van de eigen persoonlijke voorkeur van een journalist of correspondent is funest voor een goed gefundeerde meningsvorming.

Aanvulling 30 maart, 18.45 uur. De uitzending van EenVandaag van zojuist was weer een schoolvoorbeeld van vooringenomenheid. Een redactie die zich volledig in het Democratische kamp bevindt en geen enkele poging achterwege laat om president Trump in een kwaad daglicht te stellen of hem belachelijk te maken. En dat doet de NPO allemaal van uw en mijn belastinggeld.

Naam auteur bij de redactie bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com