Oscar Abolafia (84) overleden

Bekende Amerikaanse celebrityfotograaf Oscar Abolafia (84) overleden.

De bekende Amerikaanse celebrityfotograaf Oscar Abolafia is maandag 30 maart op 84-jarige leeftijd overleden. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was er geen ster die niet voor de lens van Abolafia verscheen. Van politieke grootheden als de Kennedy’s en kunstenaars als Andy Warhol, tot wereldberoemde sterren als Michael Jackson en Elizabeth Taylor.

Hij bouwde een archief op van meer dan driehonderdduizend foto’s. Pas op 80-jarige leeftijd exposeerde Abolafia voor het eerst in zijn leven. In Amsterdam toonde hij een selectie uit zijn omvangrijke oeuvre onder de naam de The Virgin Collection. Daarna volgden internationaal diverse succesvolle exposities, televisieoptredens, publicaties en het boek Icons by Oscar

Oscar Abolafia (1935), nazaat van een belangrijke Spaans-Joodse immigrantenfamilie uit de 15e eeuw, groeide op in New York. Daar maakte hij naam als fotograaf. Oscar leerde de kneepjes van het vak van William Vandivert, een van de oprichters van Magnum Photos. Hij werkte onder meer voor People Magazine, Vanity Fair, Harper’s Bazaar en kreeg zelfs Audrey Hepburn op de cover van de Nederlandse Story. Hij werkte backstage bij de (langstlopende) Amerikaanse talkshow ‘The Tonight Show’. En ook tijdens opnames van diverse James Bond-films en beroemde speelfilms als ‘A Bridge Too Far’, werd hij gevraagd achter de schermen te fotograferen.

Oscar Abolafia. Foto: Jesaja Hizkia

Vanaf de jaren ’60 legde hij de glitter en glamour van de wereld van beroemdheden vast, onder wie grootheden als Salvador Dalí, LElizabeth Taylor, Jack Nicholson, Bette Davis, Diana Ross, Jimmy Hendrix, Audrey Hepburn en Elvis Presley.

Hij bouwde zo een grote collectie op van zeldzaam intieme portretten van de grootste iconen in de wereld van entertainment, sport en politiek. In 1970 trouwde Abolafia in Nederland met zijn Hollandse liefde Joke. Tot zijn dood woonden zij samen in New York.

Abolafia stond ook bekend om de anekdotes die hij bij ieder werk had. Hij fotografeerde de beroemdheden niet alleen, maar onderhield met velen ook een persoonlijke vriendschap. Zo spalkte Abolafia eigenhandig de gekneusde vingers van Elizabeth Taylor, feestte hij met Elvis en Frank Sinatra en wist als een van de weinigen een foto te maken van Jackie Kennedy mét sigaret.

Tekst en foto’s: Uitgeverij Lannoo

De volgende foto’s van Oscar Abolafia: Robert Redford, Jacky Kennedy Onassis en Lucy Ball


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com