Hoekstra over Corona en China

Ambassadeur Hoekstra heeft zich uitgesproken over China. Hoe gaan de media hiermee om?

Ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, Pete Hoekstra is op eigen verzoek in het actualiteitenprogramma EenVandaag verschenen om de Amerikaanse positie over China en de wereldwijde Corona pandemie toe te lichten. Je kunt je afvragen of dat verstandig was. Zijn uitleg vertoonde de nodige haperingen, onzorgvuldigheden en was op zijn zachtst gezegd nogal onsamenhangend. Daarbij komt dat de redactie van EenVandaag haar uiterste best heeft gedaan om het interview te framen volgens het bekende anti-Trump/anti-Amerika recept. De uitzending deed ons eerlijk gezegd sterk denken aan de NOS tijdens de Koude Oorlog. Daar was ook altijd volop begrip voor de Sovjet-Unie, terwijl bondgenoot Amerika keer op keer in het verdachtenbankje geplaatst werd. Ook nu is deze negatieve toonzetting weer volop aan de orde. Zou Robert Jensen dan toch gelijk hebben? Hij noemt dit soort programma’s en journalisten gewoon “politieke activisten vermomd als journalist”.

Het interview van ambassadeur Hoekstra met het Algemeen Dagblad (ook afgedrukt in een aantal regionale dagbladen) was daarentegen inhoudelijk uitstekend. Ook hier was de journalist kritisch, maar wel fair. In dit interview kwam uitstekend naar voren hoe Amerika tijdens deze crisis aankijkt tegen China en ook Europa.

Citaat Hoekstra uit het interview in het AD:

“Ik hoop dat de VS en Europa beter leren samenwerken. Iedereen kijkt nu naar zijn aanvoerroutes, in de zin dat we ons willen laten bevoorraden door vertrouwde vrienden. Deze crisis heeft duidelijk gemaakt hoe essentieel de relatie is tussen de VS en Europa.”

De terechte kritiek op China komt neer op de volgende drie onderdelen.

  1. Na de uitbraak werd te lang gewacht met het actief communiceren met de rest van de wereld. De situatie in Wuhan werd in het begin geheim gehouden. Pas nadat onafhankelijke bronnen erover berichtten kwam ook de Chinese overheid over de brug.
  2. China liegt over de aantallen, dat is wel duidelijk. Zelf zeggen ze in heel China niet meer dan 3.500 dodelijke slachtoffers te kennen. Tegelijk tellen onafhankelijke Chinese groeperingen alleen al in Wuhan meer dan 40.000 crematies.
  3. Het charme offensief bestaand uit het verstrekken van medisch advies, mondkapjes en apparatuur is een welkom gebaar. Weerzinwekkend daarentegen is dat de Chinese propaganda hier misbruik van maakt om de aandacht van het eigen falen af te leiden en om verdeeldheid tussen met name EU-landen te zaaien.

Na deze crisis is het duidelijk dat het Westen de economische en politieke relatie met China kritisch moet bekijken en heroverwegen. Het is van groot belang de afhankelijkheid van de Chinese productie van medicijnen en consumentengoederen sterk terug te dringen. De noodzaak daarvan is duidelijk geworden tijdens deze crisis. Spreiding van productielocaties over de wereld is van belang om de continuïteit van levering te waarborgen. Productie terug naar Europa en Amerika is een goede zaak, ook als dat betekent dat sommige producten iets duurder worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com