Boek: De ruwe oversteek

Simon Schama schuwt de controversiële historische onderwerpen niet in zijn werk. Ook in ‘De ruwe oversteek’ snijdt hij een gevoelig onderwerp aan, de rol van slaven tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. In de Britse koloniën in Noord-Amerika was slavernij in de 18e eeuw wijdverbreid. Toen de kolonisten in opstand kwamen en de Amerikaanse revolutie tot stand kwam beloofden de Britten aan de slaven vrijheid en land als ze aan hun kant zouden meevechten. Duizenden volgenden de oproep en verlieten hun plantages. Voor de Britten had dit twee voordelen, minder slaven in de koloniale economie en medestrijders aan het front. De belofte van land en vrijheid werd echter na de door de Britten verloren strijd niet nagekomen. De slaven volgden de Britse troepen naar het noorden, naar het huidige Canada. Een indringend verhaal over de ellende die mensen doormaakten. Zeer lezenswaardig boek, maar dat zijn we van Simon Schama wel gewend.

Informatie van de uitgever:

Simon Schama vertelt in De ruwe oversteek op sublieme wijze over de grote maar onderbelichte rol die tot slaafgemaakten speelden in de strijd tussen Amerika en Groot-Brittannië (Amerikaanse Revolutie, 1775-1783). Tienduizenden slaven vluchtten van plantages om voor de Britse troepen te vechten. In ruil voor hun loyaliteit werd hen vrijheid en land in het vooruitzicht gesteld, een belofte die niet werd nagekomen. Simon Schama volgt hun odyssee, van het vuur van de oorlog tot de vlucht naar het ijskoude, onherbergzame Nova Scotia, waar ze na de Britse nederlaag aan hun lot werden overgelaten. Voorstanders van het afschaffen van de slavernij leidden duizenden van hen naar Sierra Leone, waar ze hoopten eindelijk vrij te zijn.

‘Simon Schama brengt het verhaal van de achttiende-eeuwse slavernij op briljante manier tot leven. Als geen ander weet hij historische gebeurtenissen in een breder en veelzeggender narratief te plaatsen. Bovendien kenmerkt ook De ruwe oversteek zich door zijn karakteristieke flair en inlevingsvermogen. Of het nu gaat over de Amerikaanse Revolutie, over het lot van ex-slaafgemaakten in Londen en Nova Scotia, of over hun angstaanjagende beproevingen op zee en in Afrika: Schama heeft het uitzonderlijke vermogen om naar de anonieme gezichten in de geschiedenis te kijken en ze voor de vergetelheid te behoeden.’ – The Guardian

Simon Schama werpt nieuw licht op een geschiedenis vol racisme, geweld en onderdrukking

Over de auteur:

Simon Schama (1945) is een van de beste historici van onze tijd. Hij brak dertig jaar geleden wereldwijd door met Overvloed en onbehagen, dé klassieker over Nederland in de zeventiende eeuw. Een lange reeks voortreffelijke geschiedenisboeken volgde, waaronder De ogen van Rembrandt en De geschiedenis van de Joden. Van De ruwe oversteek werd een documentaireserie gemaakt door de BBC en het werd bekroond met de National Book Critics Circle Award.

De ruwe oversteek | Simon Schama | ISBN 9789045037097 | Paperback | 560 pag. | € 34,99 | Uitg. Atlas Contact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com