Boek: De Bevrijding van West-Europa

Je zou het bijna vergeten met al het corona nieuws. Maar op 5 mei 2020 vieren wij toch echt dat het 75 jaar geleden was dat ons land en West-Europa de vrijheid weer terug kregen. Egbert van de Schootbrugge schreef er een fraai boek over.

Op een prettig leesbare manier beschrijft de auteur de voorbereidingen en de uitvoering van D-Day. De strijd in Normandië en de verdere opmars door België naar Nederland en Duitsland. Hij neemt ons mee naar Market Garden, de Westwall (Aachen), de slag om de Schelde, het Ardennenoffensief, het Rijnlandoffensief en uiteindelijk de bevrijding van Nederland. Egbert van Schootbrugge gaat ook de controverses tussen de geallieerde opperbevelhebber en latere Amerikaanse president Dwight Eisenhower en de Britse bevelhebber Bernard Montgomery niet uit de weg. Met name bij de voor een groot deel mislukte operatie Market Garden.

Een mooi boek voor de in geschiedenis en Tweede Wereldoorlog geïnteresseerde lezer.

Een kritische noot betreft het feit dat de keuze van onderwerpen niet altijd evenwichtig is. Zo moeten de Vlaamse lezers genoegen nemen met slechts 6 pagina’s in het hoofdstuk “De bevrijding van België”. Terwijl aan Market Garden maar liefst 26 pagina’s opgeofferd worden. Maar die Belgische pagina’s zijn er nog altijd 6 meer dan waarmee ons eigen Zuid-Limburg genoegen moet nemen.

Het feit dat Amerikaanse troepen in september 1944 bij het Zuid-Limburgse dorpje Mesch de eerste meters Nederland bevrijdden en dat Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijd werd is blijkbaar geen aandacht waard. Dat de rol van de 2nd Armored Division (Hell on Wheels) en hun oprukken vanuit Maastricht via Sittard naar de Duitse grens niet genoemd wordt is evenzo kwalijk. En datzelfde geldt voor de ellende die Heerlen en Kerkrade nog moesten doormaken voorafgaand aan en tijdens de aanval op Aken vlak over de grens. Navraag bij de auteur leert dat hij o.a. te maken had met ruimtelijke beperkingen zijdens de uitgever. Dan kan zijn, maar dan zou ik zeggen, beste Egbert, Market Garden had ook met twee pagina’s minder toe gekund.

Informatie van de uitgever:

De bevrijding van West-Europa is een rijk geïllustreerd, chronologisch opgebouwd boek over de elf maanden durende bevrijding aan het westfront.

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge is een chronologisch opgebouwd boek over de elf maanden durende bevrijding aan het westelijke front. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. In 30 hoofdstukken komen D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, het Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht. De bevrijding van West-Europa bevat 50 afbeeldingen en kaarten. Het verhaal wordt ondersteund door kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht zoals D-Day en de Hongerwinter.

De Bevrijding van West-Europa | Egbert van de Schootbrugge | ISBN 978940191686 |224 pag. | € 28,50 | Hardcover | Uitg. Omniboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com