Corona. Is Amerika echt het zwaarst getroffen?

Alle nieuwsmedia, van kranten tot het Journaal melden vrijwel dagelijks dat de VS het zwaarste door corona getroffen land is. Is het een wedstrijd wie de meeste doden heeft? Of is het alweer een poging om het beleid van President Trump in een kwaad daglicht te stellen? Even wat feiten.

Wat absolute aantallen betreft kan het wel kloppen, met inmiddels 100.000 sterfgevallen voeren de VS de lijst aan. Maar is dat het hele verhaal? Nee natuurlijk niet.

Om te beginnen liegt China, en daarvan is inmiddels iedereen wel overtuigd, over de werkelijke aantallen slachtoffers. Verder is het aantal overleden coronapatiënten in Rusland opvallend laag, terwijl dit land toch enorm hard geraak wordt. In Rusland zijn wel vele duizenden overledenen geregistreerd met als diagnose longontsteking. Dus toch corona misschien?

Maar de cijfers op zich, hoe zit het daarmee? Uitgedrukt in aantal overledenen naar rato van de bevolkingsomvang staat Amerika met 29 overleden per 100.000 inwoners ‘slechts’ op de negende plek. Na 1. België (70 doden per 100.000 inw.), 2. Spanje (60), 3. UK (52), 4. Italië (52), 5. Frankrijk (42), 6. Zweden (38), 7. Nederland (33) en 8. Ierland (32).

Er is dus volstrekt geen aanleiding om dagelijks in de media te roepen dat Amerika het zwaarst getroffen land zou zijn.

De kans om te overlijden als je corona hebt opgelopen is in Amerika 6%. In Nederland 13% en in België 17%. Dus die verhalen over de slechte gezondheidszorg kunnen ook met een flinke korrel zout genomen worden.

Trump bashing of een kwestie van alle aandacht voor de splinter in andermans oog en daardoor de balk in eigen oog niet zien?

12 gedachten over “Corona. Is Amerika echt het zwaarst getroffen?

 • mei 31, 2020 om 4:21 pm
  Permalink

  Discussie of Amerika het hardst getroffen is.
  De vraag is hoe de president hierop reageerd, Trump laat zijn bevolking compleet in de kou staan en negeert waar het volk behoefte aan heeft.

  • mei 31, 2020 om 5:43 pm
   Permalink

   Dit gaat niet over Trump of zijn beleid, goed of slecht.
   Dit gaat over de wijze waarop corona slachtoffers gerapporteerd worden in de media.

   • juli 9, 2020 om 9:56 pm
    Permalink

    Amerika is toch ” Shining city on the Hill”?. Van zo n land verwacht je voorbeeld functie. Niet gedrag van totalitaire regering zoals van Rusland.

  • juni 1, 2020 om 12:22 pm
   Permalink

   Hebben jullie daar bewijzen van en hoe kom je aan kans op overlijden Amerika 7%, Nederland 13% en hoeveel procent in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Als wij op plaats 7 (33 doden en Amerika (29) dode) )per 100.000 inwoners Proef hier pro Trump gevoel uit. Is dat reëel?

   • juni 1, 2020 om 6:29 pm
    Permalink

    Bron gegevens is CBS en RIVM. Ook zo gepubliceerd in Elsevier week 22 2020.

   • juni 4, 2020 om 11:15 am
    Permalink

    Goede vraag inderdaad, daarnaast zijn in Nederland mensen heel lang niet getest bij milde klachten en moesten zij thuis gewoon thuis uitzieken. Deze mensen zijn dus niet in de cijfers te zien als ‘besmette mensen’. Alleen mensen waarbij de klachten heftiger werden kregen inderdaad een test, waar dan vaak corona uit kwam. Hierdoor wordt de verhouding van mensen die corona hebben en er aan overlijden natuurlijk heel scheef. Als je alle thuis zittende mensen ook meeneemt bij de besmette personen, dan wordt het aandeel van overleden personen ineens een stuk lager..

 • juni 1, 2020 om 5:11 pm
  Permalink

  “De kans om te overlijden als je corona hebt opgelopen is in Amerika 6%. In Nederland 13% en in België 17%.” Wat Nederland betreft moet je wel zeggen van alle geregistreerde gevallen (46.545) het percentage doden 0,4% tot 60 jaar is (ongeveer 186 onder de 60, 5776 boven de 60)!

 • juni 2, 2020 om 7:06 pm
  Permalink

  Vergeet niet dat wij in een “later” stadium zitten als Amerika. Wij lopen wat het virus betreft voor op hun. Momenteel zijn er nog veel zieken in Amerika, die ook (helaas) nog kunnen komen te overlijden. Om op jullie manier de huidige cijfers te bekijken zegt dus nog niet per sé iets over de zorg o.i.d. in VS

 • juni 11, 2020 om 1:52 pm
  Permalink

  Niet echt boeiend, feit is dat er overal veel mensen overlijden en besmet zijn. Je maakt er overigens zelf een soort wedstrijd van, lijkt mij niet gepast….een dode, waar dan ook, is al teveel.

 • juni 15, 2020 om 1:33 am
  Permalink

  Terecht dat de media-aandacht voor de Corona doden in de VS wat genuanceerd wordt. Vervolgens vliegen jullie zelf MINIMAAL even hard uit de bocht door de VS op de 9e plek te zetten zonder enige aandacht te geven aan de ENORME verschillen van rapporteren. Verdiep je daarin en dan blijkt België waarschijnlijk nauwelijks slechter te zijn dan Nederland terwijl de Belgen MET STIP op één staan wereldwijd met de meeste Corona doden per miljoen inwoners.
  Deze lijsten vergelijkbaar maken gaat nog maanden interpretatie van de beschikbare gegevens kosten en dan nog zal het slechts een schatting zijn. Dan kun je misschien met enige zekerheid gaan zeggen of bepaalde strategieën (VS, Brazilië, Nederland, Zweden, Nieuw Zeeland, etc) beter zijn geweest dan anderen.

 • juni 24, 2020 om 8:50 am
  Permalink

  Met verbazing neem ik de percentage,s van sterfte waar bij besmetting. In NL zou de sterfte op 13% liggen als je besmet zou zijn geraakt. Volgens de ziekte piramide van het RIVM heeft 98% milde klachten, die zonder ziekenhuis opname zouden verlopen. 2% beland in het ziekenhuis en 0,2 komt te overlijden. Dan zit een van de twee er met een faktor 65 naast. Dus 65 x minder of 65 x meer.

 • juni 24, 2020 om 9:16 am
  Permalink

  De werkelijke aantallen doden kun je pas later zien aan de hand van de overstrekte. In een normaal jaar gaan er rond de 151.000 mensen dood in Nederland. Dat wordt zelfs per week geregistreerd. Omdat er veel mensen aan Corona overlijden die al oud zijn met veel onderliggende klachten zul je de komende jaren minder sterfgevallen per jaar zien. Nu maar afwachten hoe ‘open’ landen zijn met hun gegevens. Gemeten per 100.000 inwoners is Amerika Nederland voorbij. Kampen 24 juni 2020

Reacties zijn gesloten.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com