Bestrijd racisme geweldloos

Na de regelrechte executie (want iets anders was het niet) van George Floyd in Minneapolis door een gewelddadige politieagent is de verontwaardiging en het protest groot. Niet alleen in Amerika maar ook in andere delen van de wereld. Te vaak hebben we al gezien dat politiegeweld tegen minderheden in veel politiekorpsen een geïnstitutionaliseerd fenomeen is. Hier moet een einde aan komen, uiteraard in Amerika, maar ook in de rest van de wereld.

George Floyd smeekte om zijn leven en gaf duidelijk aan geen lucht te krijgen. De agent in kwestie bleef met zijn knie op zijn nek zitten. Drie collega’s stonden erbij en grepen niet in. Ook niet nadat omstanders de agenten smeekten een einde aan de actie te maken. Wat de reden voor de arrestatie ook geweest moge zijn, zo ga je niet met mensen om. De vier agenten zijn terecht ontslagen. En de hoofddader zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Stop discriminatie en racisme

Discriminatie op o.a. huidskleur is niets anders dan een dom vooroordeel. Wanneer leert de mens eindelijk eens de medemens te accepteren zoals hij of zij is? We zitten allemaal samen op deze aarde en moeten er dan ook samen het beste van maken.

Geen geweld

Het is jammer, doodzonde zelfs, dat de protesten tegen de dood van Floyd hebben geleid tot gewelddadige acties. Rellen, plunderingen, brandstichtingen en inmiddels zelfs een of meerdere vermoorde agenten. Dat het gerechtvaardigde protest gekaapt is door gewelddadige radicale groepen doet de zaak geen goed. Grote delen van de Amerikaanse bevolking die positief staan tegenover het protest dreigen daardoor weer af te haken. Dat zal niet de bedoeling zijn. Jammer ook dat plunderingen en brandstichtingen in wijken plaatsvonden waar juist leden van minderheidsgroeperingen (Aziaten, Latino’s en zwarten) hun winkels hebben. Waarom moeten zij de dupe worden van deze acties?

Gandhi en Mandela

Gandhi in India en Mandela in Zuid-Afrika hadden in hun tijd door dat geweldloos verzet sterker is dan welke gewelddadige actie dan ook. Wie echt verandering wil neemt een voorbeeld aan deze twee grootheden uit de geschiedenis.

Lokale democratie

Politiekorpsen zijn in Amerika een gemeentelijke aangelegenheid. Verandering kan behalve door geweldloze actie ook bereikt worden via de stembus, als weer eens een nieuwe burgemeester of gemeenteraad gekozen moet worden.

Wil Smeets

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com