De EU, de VS en China

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA), tevens voorzitter van de contactgroep Verenigde Staten van de Tweede Kamer, heeft in de Chinese overname van een voormalig ziekenhuis/klooster te Sittard aanleiding gezien een kritisch opiniestuk te schrijven over China. Van Helvert is ook lid van de commissie buitenlandse zaken en komt o.a. zeer consequent op voor de vrijheid van religie.

Gelet op de gespannen verhouding tussen Europa, de Verenigde Staten en China willen wij onze lezers deze uitstekende opinie niet onthouden.

Het Franse Klooster in Sittard lijkt gered, maar tegen welke prijs?

Het Franse Klooster lijkt gered. Dat is mooi. Het maakte deel uit van het ziekenhuis waarin ben geboren. De Chinese investeerder heeft een vergunning gekregen om een Chinees cultuur- en gezondheidscentrum te maken. Iedereen blij. We zijn gered door China. Nu blijft het klooster met de prachtige ramen behouden. Dat deze Chinees voor de gemeente, omwonenden, de betrokken stichting en de ingehuurde Limburgse ontwikkelaars jaren onbereikbaar was, is allemaal vergeten. Dat de hele buurt jaren moest aanzien dat het steeds meer verviel tot een ruïne, is allemaal vergeven. En dat de gemeente lijdzaam moest toezien dat er steeds meer ongure zaken gebeurden tussen het onkruid en de kapel, zal niemand meer deren.

Wat zijn de Chinezen toch fijne mensen. Ze investeren zomaar in Limburgse ruïnes. Ze zijn ook altijd zo beleefd en netjes.

Nee, neem dan Amerikanen. Trump, die is verschrikkelijk. Hij zet traangas in bij een demonstratie tegen racisme. Met de VS kun je echt beter niet samenwerken. Of Canada, nee dat gaan we echt geen handelsverdrag CETA afsluiten, want daarmee proberen Canadezen (met wie we onlangs 75 jaar bevrijding vierden) Nederland kapot te maken. Of Erdogan, die met Turks geld zondagsscholen opent in Nederland om Turken in Nederland tegen de regering op te zetten. Nee daar moeten we niets van hebben.

Maar Chinezen zijn nette mensen. Ze werken hard en koken lekker. En China is een mooi land met historie en pandaberen. Daar hebben we niets van te vrezen. En Confucius was ook zo’n fijne wijsgeer. Dus dat instituut kan alleen maar goede dingen brengen.

Met Chinezen is inderdaad niets mis, en met Confucius denk ik ook niet. Echter, met China, dat deze mensen en filosoof inzet, is wél iets mis. Achter de façade van de nederige en beleefde buiging, zit een tot in detail uitgewerkte dubbele agenda.

De Communistische Volkspartij -tevens enige partij in China- en hun president Xi Jinping, plegen dagelijks grove mensenrechtenschendingen.
Meer dan 1 miljoen inwoners van de Chinese provincie Xinjiang, de Oeigoeren, zitten in strafkampen, omdat ze niet het juist geloof hebben en het volkslied van China niet hard genoeg meezingen. Waar blijft de hashtag #oeigoerlivesmatter ? Stel je voor: de hele bevolking van Limburg in een strafkamp, omdat we het zesde couplet van het Wilhelmus niet meer kennen.

China bezet Tibet: #tibetanlivesmatter. China houdt Hong Kong onder de duim en claimt dat Taiwan nog steeds een provincie van China is, waardoor ze geweerd worden bij de Wereld Gezondheidsorganisatie: #Honkonglivesmatter #Taiwanlivesmatter.

Chinese investeerders (en de overheid zit bij Chinese bedrijven aan de bestuurstafel) koopt in Europa grote landbouwgronden op, neemt aandeel voor aandeel Nederlandse voedselbedrijven over. China probeert in de kernsystemen van onze digitale infrastructuur (5G) te komen. China betaalt havens van Montenegro en Griekenland, om vervolgens te eisen dat ze in de Verenigde Naties, de World Trade Organisation of in Europa tegen plannen stemmen die negatief voor China zijn. Door deze strategie is China op papier nog steeds een ontwikkelingsland met bijbehorende economische voordelen.

China verzweeg Corona maandenlang, zodat dit kon verspreiden in de wereld. De Chinese ambassadeur zet stukken in de Nederlandse krant waarin staat dat Corona niet in China begon. En China weigert ingezonden brieven van de Nederlandse ambassadeur in Chinese kranten, waarin wordt benoemt dat in Wuhan het virus startte.

In China kunnen Christenen niet naar de kerk, omdat de pastoor vlak voor Pasen weer wordt gearresteerd, en kunnen zij geen baan krijgen bij de overheid. Zij zijn tweederangsburgers: #christianlivesmatter.

China infiltreert in Nederlandse kennisinstellingen via studenten of via de Confuciusinstituten. Daarbij nemen ze kennis mee naar China en delen kennis die de zwarte kant van China verzwijgt en verdraait. De laatste persoon die een Chinese student spreekt als hij op het vliegtuig stapt, is een intelligence officer die hem vraagt welke informatie en kennis hij mee gaat meenemen? De eerste die de student spreekt als hij weer terugkomt, is diezelfde officer om rapport uit te brengen.

De Chinese overheid chanteert Chinezen in Nederland, waardoor zij gedwongen zijn om informatie door te spelen over landgenoten die negatieve informatie verspreiden over China.

Voor gemeentelijke overheden is deze informatie niet bij te houden. Daarom heb ik de minister gevraagd om de kennis die beschikbaar is over de vele broeder- en zustersteden in China te delen. Achter het economisch gewin dat de provincie Limburg of welke gemeente dan ook daarmee probeert te behalen (en dat is heel legitiem), zit vaker dan we denken de onderdrukking en het bloed van de bevolking van China. Daarnaast koopt China daarmee beetje bij beetje invloed in Nederland. Je voelt het nu al: niemand protesteert over mensenrechtenschendingen in China. Wat zou de reactie in Sittard zijn geweest als er een Zondagsschool van Erdogan in het klooster zou worden gevestigd? Dan hadden we ons terecht boos gemaakt over de honderden, journalisten, studenten en actievoerders vast worden gehouden in Turkije. De miljoenen politiek gevangenen in China maken de tongen in Limburg niet los. Daar zal het Confucius-instituut ook niet over doceren.

Omdat de Chinezen veel beter zijn in het lange termijn plannen dan wij (is ook makkelijker met één politieke partij) maakt het China niet uit of deze invloed zich direct of over 25 jaar uitbetaalt.

Het Franse Klooster in Sittard lijkt gered. Tegen welke prijs zullen we op termijn ervaren. Mijn pleidooi in Den Haag zal zijn om tempo te maken met het delen van de kennis met gemeenten en provincies over China. Daarnaast mogen wij ons allemaal afvragen op welke voorwaarden wij culturele, financiële en economische samenwerking met China willen aangaan. Immers, de gedachte dat de Chinese overheid hier niets voor terug zal eisen, is naïef.

Martijn van Helvert
Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com